Wij gaan uit elkaar - hoe werkt het als de een de ander uitkoopt?

Het is niet altijd nodig om het huis te verkopen. Een van u beiden kan eigenaar van de woning worden. 

Degene die in de woning blijft wonen, kan de ander ‘uitkopen’. Dit betekent dat de een aan de ander hiervoor geld betaalt. U moet dan weten wat de woning waard is. Gebruik hiervoor de 'waarde in het economisch verkeer', die staat bijvoorbeeld in het taxatierapport. Wordt de woning verkocht voor een ander bedrag dan deze waarde? Dan kan er sprake zijn van een schenking of alimentatie.

 • U bent degene die weggaat

  Verkoopt u uw aandeel in de woning aan uw ex-partner, dan gelden dezelfde regels als wanneer u de woning verkoopt.

 • U bent degene die blijft

  Hou dan rekening met de volgende zaken:

  Eigenwoningregeling

  Als u in het huis blijft wonen, koopt u het aandeel van uw ex-partner in de eigen woning. In dat geval gelden alle normale regels voor de koopwoning. U moet vanaf dat moment het volledige aandeel in uw woning aangeven. Over dit aandeel wordt voor u het eigenwoningforfait berekend. Als u voldoet aan de voorwaarden, hebt u ook recht op hypotheekrenteaftrek over de gehele hypotheek of lening.

  Aflossingsvrije lening

  Had u samen met uw ex-partner de woning (gedeeltelijk) gefinancierd met een aflossingsvrije lening? Dan is het goed om te controleren wat het aandeel was van uw ex-partner in de aflossingsvrije lening. Als u het aandeel in de woning van uw ex-partner overneemt, moet u uw lening oversluiten voor dit aandeel. Voor deze nieuwe lening gelden nieuwe regels. De hypotheekrente, die u betaalt over uw lening om het aandeel van uw ex-partner te kopen, is onder voorwaarden aftrekbaar.

  Spaar- of beleggingshypotheek

  Als u een spaar- of beleggingshypotheek hebt, hebt u meestal ook een zogenoemde ‘kapitaalverzekering eigen woning’ (KEW). Lees wat de gevolgen zijn voor de verzekering als u uit elkaar gaat bij We hebben een spaar- of beleggingshypotheek - wat doen we daarmee na onze scheiding?

Let op!

Koopt u een andere woning nadat u uit elkaar bent, of gaat u in uw 2e woning wonen? Dan kunnen strengere regels gelden voor het aftrekken van uw hypotheekrente. Uw hypotheekverstrekker kan u daar meer over vertellen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.