Wat gebeurt er als ik niet op tijd betaal?

Als u toeslag moet terugbetalen en het lukt niet op tijd, dan kunnen de gevolgen vervelend zijn. U kunt dit voorkomen door alsnog snel te betalen of een betalingsregeling met ons af te spreken. Wacht hier niet mee, maar regel het meteen.

Voor wie is de informatie op deze pagina?

Dit is voor mensen die tijdens de coronacrisis (van begin 2020 tot begin 2022) geen toeslag hebben terugbetaald en hier weer mee moeten beginnen. We hebben u een betalingsregeling aangeboden, waarmee u uw toeslag in 24 maanden kunt terugbetalen.

U hebt het bedrag van de 1e maand nog niet betaald óf u hebt 1 of meer maanden betaald maar bent daarna gestopt. Daarom hebben we u een brief gestuurd om u eraan te herinneren om alsnog zo snel mogelijk te betalen.

Wat gebeurt er als u de 1e maand nog niet hebt betaald of bent gestopt met betalen?

We begrijpen dat dit kan gebeuren. Daarom geven we u de mogelijkheid om het bedrag alsnog zo snel mogelijk te betalen. Doe dit vóór de datum die in de herinneringsbrief staat. Hebt u geen geld om uw toeslag terug te betalen? Bel dan zo snel mogelijk de BelastingTelefoon om te kijken of u een persoonlijke betalingsregeling kunt krijgen.

Wat gebeurt er als u helemaal niet betaalt en geen betalingsregeling afspreekt?

U kunt de betalingsregeling van 24 maanden dan niet meer gebruiken. Dit betekent dat u uw toeslag in 1 keer moet terugbetalen.

Hoe dit in uw geval zit, hangt af van waar u vóór het begin van de coronacrisis was gebleven met het terugbetalen van uw toeslag. U gaat verder met terugbetalen waar u was gebleven. Dit noemen we ook wel ‘fase’.

Er zijn 4 fasen:

 • Fase 1: betalingsherinnering
  Als u voor een toeslag die u moest terugbetalen nog geen betalingsherinnering had gekregen, dan krijgt u hier nu een betalingsherinnering voor.
 • Fase 2: aanmaning
  Als u voor een toeslag die u moest terugbetalen een betalingsherinnering had gekregen, dan krijgt u hier nu een aanmaning voor.
 • Fase 3: dwangbevel
  Als u voor een toeslag die u moest terugbetalen een aanmaning had gekregen, dan krijg u hier nu een dwangbevel voor.
 • Fase 4: dwanginvordering
  Als u voor een toeslag die u moest terugbetalen een dwangbevel had gekregen, dan kunnen we hiervoor nu overgaan tot dwanginvordering.

U krijgt voor elke toeslag die u moet terugbetalen een aparte brief.

Voorbeeld

Over 2019 moet u zorgtoeslag terugbetalen. Vóór het begin van de coronacrisis had u hiervoor een betalingsherinnering gekregen. Over 2020 moet u ook nog huurtoeslag terugbetalen. Hiervoor hebt u nog geen betalingsherinnering gekregen. U krijgt dan nu voor de zorgtoeslag een aanmaning en voor de huurtoeslag een betalingsherinnering.

Hoe weet u waar u bent gebleven met terugbetalen?

Kijk in de brief die u hebt gekregen. Onder het kopje ‘In welke fase zit u?’ leest u in welke fase u zit.

Hebt u de herinneringsbrief niet meer? Misschien hebt u de brieven van vóór de coronacrisis nog bewaard. Hierin kunt u zien waar u was gebleven met het terugbetalen van uw toeslag. Hebt u ook deze brieven niet meer of hebt u hulp nodig? Bel dan de BelastingTelefoon.

Uitleg fasen

 • Fase 1: betalingsherinnering

  Met een betalingsherinnering vragen we u om het bedrag binnen een bepaalde periode te betalen. Een betalingsherinnering kost u geen geld.

  Betaal het bedrag vóór de datum die in de betalingsherinnering staat. Staat er geen datum in, betaal het bedrag dan binnen 1 week ná de datum van de betalingsherinnering.

  Als u de betalingsherinnering niet op tijd betaalt, dan krijgt u een aanmaning.

 • Fase 2: aanmaning

  Met een aanmaning vragen we u opnieuw om het bedrag binnen een bepaalde periode te betalen. Een aanmaning kost wel geld: € 9 of € 19. Dit hangt af van welk bedrag u moet terugbetalen.

  Betaal de kosten van de aanmaning tegelijk met het bedrag dat u moet terugbetalen. Betaal het totale bedrag vóór de datum die in de aanmaning staat. Staat er geen uiterste betaaldatum in, betaal het bedrag dan binnen 2 weken ná de datum van de aanmaning.

  Als u de aanmaning niet op tijd betaalt, dan krijgt u een dwangbevel.

 • Fase 3: dwangbevel

  Met een dwangbevel geven we u een laatste mogelijkheid om het bedrag te betalen. Ook een dwangbevel kost geld: minimaal € 49. Dit hangt af van de hoogte van het bedrag dat u moet terugbetalen. De kosten van het dwangbevel komen bovenop de kosten van de aanmaning.

  Betaal de kosten van het dwangbevel en de aanmaning tegelijk met het bedrag dat u moet terugbetalen. Betaal het totale bedrag binnen 2 dagen ná de datum van het dwangbevel.

  Als u het dwangbevel niet op tijd betaalt, dan kunnen we overgaan tot dwanginvordering.

 • Fase 4: dwanginvordering

  Dwanginvordering is dat we het bedrag bijvoorbeeld zonder uw toestemming van uw bankrekening kunnen halen. Hierbij houden we rekening met uw beslagvrije voet. Ook kunnen we beslag leggen op uw inkomen en bezittingen, zoals uw spaargeld. Lees meer bij Waarop kunnen wij beslag leggen?

Als u een herinnering, aanmaning, dwangbevel of dwanginvordering niet kunt betalen

Misschien kunt u dan een persoonlijke betalingsregeling krijgen. Bel de BelastingTelefoon om dit te bespreken.

Rente

Was u tijdens corona gestopt met terugbetalen en maakt u nu gebruik van de nieuwe betalingsregeling? Dan maken wij een uitzondering en betaalt u géén rente over het bedrag dat u moet terugbetalen.

Maar betaalt u niet? Of stopt u halverwege met de betalingsregeling? Dan rekenen wij wél rente over het bedrag dat u nog niet hebt betaald. Vanaf 1 januari 2024 is de rente verhoogd naar 4%.

Hulp met het regelen van uw geldzaken

Uw gemeente kan u misschien helpen bij het terugbetalen van schulden die u hebt bij ons of andere organisaties. Dit heet ook wel ‘schuldhulpverlening’. Lees meer bij Ik heb al een tijd geen toeslag meer terugbetaald. Hoe gaat het nu verder?

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.