Ik heb al een tijd geen toeslag meer terugbetaald. Hoe gaat het nu verder?

De coronacrisis was voor veel mensen een onzekere periode als het gaat om geldzaken. We begrijpen dan ook dat het moeilijk kon zijn om toeslag terug te betalen. Daarom hebben we u er de afgelopen jaren niet aan herinnerd als u nog toeslag moest terugbetalen.

We gaan u vragen om weer terug te betalen

De reden hiervoor is dat de regering de coronamaatregelen heeft afgebouwd. We begrijpen dat u er misschien niet op hebt gerekend dat u weer toeslag moet terugbetalen. Maar we snappen ook dat veel mensen het niet fijn vinden als het zo lang duurt voordat ze klaar zijn met terugbetalen. Daarom krijgt u 2 brieven over hoe u verder kunt gaan met terugbetalen.

U krijgt eerst een brief waarin staat welk bedrag u nog moet betalen. Daarna krijgt u een 2e brief waarin staat hoe u dit bedrag in termijnen kunt terugbetalen. Wacht rustig af tot u de brieven krijgt.

We bieden u 3 mogelijkheden om terug te betalen

U kiest zelf welke manier het best bij uw situatie past:

 • Ik wil in 1 keer terugbetalen

  Maak dan het hele bedrag over vóór de datum waarop u moet betalen.

  Het bedrag dat u moet terugbetalen en vóór welke datum u dit bedrag moet betalen, staat in de brief ‘Herstart terugbetaling te veel ontvangen toeslag’. Uw betalingskenmerk en ons rekeningnummer staan ook in deze brief.

 • Ik wil in maximaal 24 maanden terugbetalen

  Met deze betalingsregeling betaalt u elke maand een deel terug. Dit doet u maximaal 24 keer, totdat u het hele bedrag hebt terugbetaald.

  Voorbeeld

  Over 2020 moet u € 1.200 zorgtoeslag terugbetalen. U betaalt dan elke maand € 50 (24 maanden × € 50 = € 1.200).

  Soms betaalt u in minder dan 24 maanden

  U betaalt elke maand minimaal € 20. Als het bedrag dat u moet terugbetalen lager is dan € 480, bent u in minder dan 24 maanden klaar met terugbetalen.

  Voorbeeld

  Over 2020 moet u € 300 huurtoeslag terugbetalen. U betaalt dan elke maand € 20. Na 15 maanden bent u klaar met terugbetalen (15 maanden × € 20 = € 300).

  Hoe maakt u gebruik van deze betalingsregeling?

  Laat aan ons weten dat u deze betalingsregeling wilt. Dit doet u door het bedrag van de 1e maand over te maken vóór de datum waarop u moet betalen.

  Het bedrag dat u de 1e maand moet betalen en vóór welke datum u dit bedrag moet betalen, staat in de brief ‘Betalingsvoorstel te veel ontvangen toeslag’ die u hebt gekregen. Uw betalingskenmerk en ons rekeningnummer staan ook in deze brief.

  Voor de volgende maanden maakt u hetzelfde bedrag over. Doe dit elke maand vóór dezelfde dag.

  Voorbeeld

  In de brief staat dat u vóór 15 maart moet betalen. U maakt de bedragen van de volgende maanden dan weer over vóór de 15e van de maand.

  Tip

  Denk er zelf aan dat u elke maand op tijd betaalt, want wij herinneren u hier niet aan. Zet de datums waarop u moet betalen daarom in uw agenda. Of laat uw bank het bedrag elke maand automatisch naar ons overmaken. Zo vergeet u niet om te betalen.

 • Ik wil een persoonlijke betalingsregeling

  Lukt het niet om uw toeslag in maximaal 24 maanden terug te betalen, omdat u anders te weinig geld overhoudt om van te leven? U kunt ons dan vragen of u elke maand een lager bedrag mag betalen. Dit heet een persoonlijke betalingsregeling.

  Lees bij Persoonlijke betalingsregeling toeslagen of u een persoonlijke betalingsregeling kunt aanvragen en hoe u dat doet.

Tips

Hulp bij het aanvragen van een persoonlijke betalingsregeling

Hiervoor bieden we u de volgende mogelijkheden:

 • U kunt een belafspraak maken.
 • U kunt langsgaan bij uw belastingkantoor. Maak hiervoor een afspraak.
 • U kunt langsgaan bij een toeslagenservicepunt.
  Voorbeelden van toeslagenservicepunten zijn sociaal raadslieden, buurtteams en andere maatschappelijke organisaties.

Hulp met het regelen van uw geldzaken

Uw gemeente

Uw gemeente kan u misschien helpen bij het terugbetalen van schulden die u hebt bij ons of andere organisaties. Uw gemeente kan u bijvoorbeeld schuldbemiddeling of schuldsanering aanbieden:

 • Schuldbemiddeling betekent dat uw gemeente afspraken maakt met de organisaties over het terugbetalen van uw schulden. Zoals het bedrag dat u moet terugbetalen en wanneer u dit bedrag moet betalen.
 • Schuldsanering betekent dat uw gemeente uw schulden overneemt. U hebt dan nog maar 1 schuld, namelijk bij uw gemeente. Uw gemeente geeft u een lening waarmee u de schuld bij uw gemeente terugbetaalt.

Wilt u hulp met schulden? Neem dan contact op met uw gemeente. Zij kijkt of u hier recht op hebt en welke hulp u kunt krijgen.

Geldfit.nl

Op geldfit.nl/toeslagen kunt u een test doen om te kijken hoe uw financiële situatie is. Na het invullen van de test krijgt u advies en tips over hoe u uw situatie kunt verbeteren. Ook krijgt u een overzicht van organisaties bij u in de buurt die u hiermee kunnen helpen. De test duurt 2 minuten en u hoeft uw naam niet in te vullen.

Vragen? Maak een belafspraak

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.