3 gouden tips: hoe voorkom ik dat ik mijn toeslag moet terugbetalen?

Hebt u het idee dat uw toeslagen netjes op orde zijn, maar moet u toch ieder jaar terugbetalen? Herkenbaar, want dat gebeurt bij veel mensen.

Wij hebben voor u een aantal tips op een rij gezet. Volg de tips op, en de kans is een stuk kleiner dat u nog een onverwachte rekening op de mat vindt.

Tip 1: Check of wij het goede inkomen van u hebben

U voorkomt onaangename verrassingen door regelmatig uw verwachte inkomen te checken. Bijvoorbeeld na een loonsverhoging. Of als u zzp'er bent: bij elke btw-aangifte.

Geef meteen een betere schatting van uw inkomen door. Dat kan in Mijn toeslagen.

Doe dit steeds als er iets verandert in uw inkomen. Of in dat van uw partner.

Het blijft lastig om uw inkomen goed te schatten, maar u moet het wel zélf doen. Want wij weten nu ook nog niet hoeveel u dit jaar gaat verdienen. Wilt u aan de veilige kant blijven, dan moet u niet een te laag inkomen doorgeven. Want voor toeslagen geldt: hoe lager uw inkomen, hoe hoger uw toeslag.

U hoeft niet bang te zijn om toeslag mis te lopen. Want na afloop van het jaar weten wij uw inkomen wel en komt de definitieve berekening. En dan is het leuker nog wat toeslag erbij te krijgen, dan terug te moeten betalen.

Bereken uw inkomen met het hulpmiddel Bereken het toetsingsinkomen.

Tip 2: Geef wijzigingen snel door

Verandert iets in uw leven? Geef het meteen aan ons door. Dan kunnen wij uw toeslag op tijd aanpassen. En vaak kunnen we te veel ontvangen toeslag nog verrekenen met de toeslag die u al krijgt. Zo is de kans kleiner dat u na afloop van het jaar nog een factuur krijgt.

Tip 3: Check of u aan de voorwaarden voldoet

Dit is niet alleen belangrijk als u de toeslag voor het eerst aanvraagt. Maar ook als er iets verandert (zie tip 2). Want als u onterecht een toeslag krijgt, moet u die terugbetalen. En het bedrag kan in sommige gevallen flink oplopen.

Hebt u hulp nodig?

Soms is het fijn als er iemand met u meekijkt. Op Kan ik hulp krijgen bij het regelen van mijn toeslag? staat wie u kunnen helpen met uw toeslag.

Hoe werken toeslagen?

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.