Kan ik kinderopvangtoeslag krijgen?

U wilt dat uw kinderen goed opgevangen worden terwijl u werkt. En dat is zeker niet goedkoop. Daarom is er de kinderopvangtoeslag: een tegemoetkoming in de kosten van geregistreerde opvang. Lees hieronder de belangrijkste voorwaarden om kinderopvangtoeslag te kunnen krijgen.

U én uw partner werken of volgen een opleiding, een inburgeringscursus of een traject naar werk

Daardoor kunt u niet alle dagen zelf voor uw kind zorgen.

 • U werkt

  U hoeft niet per se een vaste baan te hebben. Het gaat erom dat u werkt. Dus ook als zzp’er, freelancer of artiest komt u in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Of als u een onderneming hebt of meewerkt in de zaak van uw partner.
 • U volgt een opleiding

  De opleiding moet erkend zijn door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het is een erkende opleiding als u naar een middelbare school, mbo, hbo of universiteit gaat. Of als u voortgezet algemeen volwassenonderwijs (vavo) volgt. Het gaat niet om cursussen of workshops, maar om volledige opleidingen.

 • U volgt een traject naar werk

  U volgt een traject naar werk als u aan een programma deelneemt om aan de slag te kunnen.

  Vaak gaat dat via het UWV of uw ex-werkgever. Een voorbeeld van zo’n traject naar werk is een re-integratietraject.

 • U volgt een inburgeringscursus

  Volgt u verplicht een inburgeringscursus? U kunt dan kinderopvangtoeslag krijgen. U moet de cursus dan wel volgen bij een goedgekeurde school. Op zoekinburgerschool.nl staan alle erkende scholen.

De opvang is geregistreerd

De gemeente checkt of de opvang goed en veilig is. Goedgekeurde opvang staat geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en heeft een LRK-nummer. Zonder dit nummer kunt u geen toeslag aanvragen.

Uw kind woont bij u

U hebt alleen recht op kinderopvangtoeslag als u voldoet aan elk van de volgende 2 voorwaarden:

 • U en uw kind wonen op hetzelfde adres.
 • U en uw kind staan allebei op dit adres ingeschreven bij de gemeente.

Bent u co-ouder? Dan zijn de regels anders. Zie Ik word co-ouder.

Kinderopvangtoeslag als u een stiefkind, pleegkind of adoptiekind hebt

U kunt kinderopvangtoeslag krijgen voor uw eigen kinderen, de kinderen van uw toeslagpartner, pleegkinderen en adoptiekinderen.

Lees wat precies het verschil is tussen een stiefkind, pleegkind of adoptiekind

Een deel van de kosten van de opvang betaalt u zelf

Met de kinderopvangtoeslag kunt u niet alle kosten van de opvang betalen. U betaalt ook altijd zelf een deel van de kosten. Dat is de verplichte eigen bijdrage. Wij kunnen u vragen om met bankafschriften te bewijzen dat u de opvangkosten op tijd hebt betaald.

U betaalt op tijd als u de opvang betaalde binnen 6 maanden na afloop van het jaar waarin de opvangkosten gemaakt zijn. U moet dus alle opvangkosten (met uw verplichte eigen bijdrage) van 2024, vóór 1 juli 2025 aan de opvang betalen.

Betaalt u zelf niet mee aan de kosten? Bijvoorbeeld als uw gastouder uw kind gratis opvangt. Dan hebt u geen recht op kinderopvangtoeslag.

Zoveel mensen, zoveel situaties

Woont of werkt u in het buitenland? Bent u co-ouder? Volgt u een inburgeringscursus? Of wilt u meer weten? Lees dan de voorwaarden.

Voldoet u aan de voorwaarden en wilt u kinderopvangtoeslag aanvragen?

Wacht dan niet te lang met aanvragen. U loopt dan geld mis. U zit goed als u de toeslag aanvraagt binnen 3 maanden nadat de opvang is gestart.

Zo vraagt u kinderopvangtoeslag aan

Animatie Hoe werken toeslagen?

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.