Op welk geld mogen wij geen beslag leggen? En uitleg van de beslagvrije voet

Hebt u een schuld bij de Belastingdienst? En halen wij daarvoor geld van uw rekening? Of gebruiken wij een belastingteruggaaf of een toeslag om daarmee uw belastingschuld te betalen? Dan moeten wij rekening houden met uw beslagvrije voet.

Wilt u uw beslagvrije voet berekenen?

Gebruik daarvoor het hulpmiddel Bereken de beslagvrije voet.

Wat is de beslagvrije voet?

De beslagvrije voet is het minimumbedrag waarop u recht hebt om in uw levensonderhoud te voorzien. Wij moeten rekening houden met de beslagvrije voet als wij:

  • beslagleggen op uw loon of uitkering
  • uw schuld verrekenen met uw maandelijkse voorlopige teruggaaf, uw zorg- of huurtoeslag of met  uw kindgebonden budget van het lopende jaar
  • geld afschrijven van uw rekening (Dit is een overheidsvordering)

Hierna op deze pagina:

Hoe hoog is de beslagvrije voet?

De hoogte van de beslagvrije voet is afhankelijk van onder meer:

  • uw inkomen
  • het inkomen van uw echtgenoot of partner
  • uw woonlasten
  • de premie van uw zorgverzekering
  • de bijstandsnorm
Naar boven

Hoe berekent u uw beslagvrije voet?

Wilt u uw beslagvrije voet berekenen?
Gebruik daarvoor het hulpmiddel Bereken de beslagvrije voet.

Blijkt uit die voorlopige berekening dat wij geen rekening hebben gehouden met uw beslagvrije voet? Stuur ons dan het ingevulde formulier: Verzoek berekening van de beslagvrije voet. Dan rekenen wij uw beslagvrije voet precies uit.

In welke situatie krijgt u geld terug?

U krijgt geld terug als u door onze verrekening of overheidsvordering minder geld overhoudt dan het bedrag van uw beslagvrije voet.

Naar boven

Hoeveel geld krijgt u terug?

Nadat wij uw beslagvrije voet hebben berekend, krijgt u bericht wat uw beslagvrije voet is. Krijgt u ook geld terug? U krijgt het deel terug dat nodig is om weer op het bedrag van uw beslagvrije voet uit te komen.

Binnen hoeveel tijd krijgt u geld terug?

Hebt u het formulier 'Verzoek berekening van de beslagvrije voet' wel volledig ingevuld ingestuurd? Binnen 15 werkdagen nadat wij uw verzoek ontvangen, krijgt u bericht van ons. Als u geld terugkrijgt, ontvangt u dat ook binnen die 15 werkdagen op uw rekeningnummer.

Hebt u het formulier 'Verzoek berekening van de beslagvrije voet' niet volledig ingevuld of niet de juiste bijlagen meegestuurd? Dan ontvangt u een verzoek om meer informatie. Het duurt dan maximaal 6 weken voordat u uw geld terugkrijgt.

Gebruikt u voor uw verzoek niet het formulier? Dan kan het ook 6 weken duren voordat u bericht krijgt.

Naar boven

Wat gebeurt er met uw schuld?

Krijgt u geld terug wat eerder op uw schuld is afgeboekt om uw inkomen aan te vullen tot de beslagvrije voet? Dan verhogen wij uw schuld met het bedrag dat u terugkrijgt.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.