Betalingsherinnering

Als u een belastingaanslag niet op tijd betaalt, kunt u een betalingsherinnering krijgen om deze alsnog te betalen.

Krijg ik voor alle belastingen een betalingsherinnering?

U krijgt niet voor alle belastingen een betalingsherinnering. Dit zijn de meest voorkomende belastingen waarvoor u een betalingsherinnering kunt krijgen:

  • inkomstenbelasting
  • vennootschapsbelasting
  • motorrijtuigenbelasting, als u een naheffingsaanslag hebt ontvangen

Wanneer krijg ik geen betalingsherinnering?

U krijgt niet altijd een betalingsherinnering als u een belastingaanslag niet op tijd betaalt. U krijgt bijvoorbeeld geen betalingsherinnering:

  • als u al een andere belastingaanslag open hebt staan waarvoor u al een aanmaning of dwangbevel hebt ontvangen
  • voor een naheffingsaanslag btw
  • voor een naheffingsaanslag loonheffingen

Moet ik kosten betalen voor een betalingsherinnering?

Voor een betalingsherinnering brengen wij geen kosten bij u in rekening.

Moet ik invorderingsrente betalen bij een betalingsherinnering?

Betaalt u een belastingaanslag pas ná de uiterste betaaldatum? Dan moet u misschien invorderingsrente betalen. Wij brengen invorderingsrente in rekening vanaf de dag na de uiterste betaaldatum van een aanslag tot de dag waarop het bedrag op onze rekening staat. Hoeveel rente u moet betalen hangt af van de hoogte van het bedrag en het moment dat u betaalt. U krijgt apart bericht van ons als u invorderingsrente moet betalen.

Voorbeeld

U krijgt een belastingaanslag met een te betalen bedrag van € 5.000. De uiterste betaaldatum van deze aanslag is 15 januari. U betaalt de aanslag niet op tijd. Daarom sturen wij u op 31 januari een betalingsherinnering om het openstaande bedrag binnen 10 dagen te betalen. Vanaf 16 januari brengen wij invorderingsrente in rekening. Dit is de dag na de uiterste betaaldatum van de belastingaanslag die u hebt gekregen.

Wat is de betalingstermijn van een betalingsherinnering?

U krijgt 10 dagen de tijd om het openstaande bedrag te betalen.

Betaalt u niet op tijd? En neemt u ook geen contact met ons op? Dan krijgt u een aanmaning. Voor het versturen van een aanmaning brengen wij kosten bij u in rekening.

Hoe moet ik betalen?

Bij de betalingsherinnering krijgt u 'betaalinformatie'. In de betaalinformatie staan alle gegevens die u nodig hebt om te betalen.

Ik heb mijn belastingaanslag al betaald

Dan hoeft u verder niets te doen. Waarschijnlijk hebt u net betaald op het moment dat wij u de betalingsherinnering hebben gestuurd.

Ik kan niet (op tijd) betalen

Kijk op Kan ik uitstel of een betalingsregeling krijgen? of bij Kom ik in aanmerking voor kwijtschelding? wat u verder kunt doen. Of bel zo snel mogelijk de BelastingTelefoon: 0800 - 0543. En voorkom hoge invorderingskosten.

Wat kan ik doen als ik nog andere schulden heb dan belastingschulden?

Bent u particulier of zzp’er en lukt het u niet om deze schulden te betalen? Dan kunt u bij uw gemeente terecht voor ondersteuning bij het aflossen van uw (belasting)schulden. Of kijk op geldfit.nl. Hier vindt u meer informatie over wat u kunt doen vanuit uw financiële situatie.

Bent u ondernemer en hebt u moeite met het betalen van uw (belasting)schulden? Kijk op geldfit.nl/zakelijk en ontdek wat uw mogelijkheden zijn. Of bel direct met een adviseur van Geldfit: 0800 - 8115.

Of kijk op kvk.nl/zwaar-weer. Hier vindt u meer informatie over wat u kunt doen vanuit uw bedrijfssituatie.

Hebt u vragen?

Belt u dan de BelastingTelefoon: 0800 - 0543. En vanuit het buitenland: +31 555 385 385. Houd uw betalingsherinnering bij de hand. Dan kunnen wij u sneller helpen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.