Ik wil graag hulp bij mijn voorlopige aanslag

Vindt u uw voorlopige aanslag wijzigen een lastige klus? Of weet u niet hoe u uw inkomen kunt schatten of welke bedragen u moet invullen? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. Er zijn diverse vormen van hulp: bij een belastingkantoor, digitaal én telefonisch. Wat is uw hulpvraag en hoe kunnen wij u het beste verder helpen?

Ik wil zelf mijn voorlopige aanslag wijzigen, maar moet er even inkomen. Hoe ga ik goed van start?

Uw voorlopige aanslag wijzigen is meestal makkelijker dan het lijkt. Veel gegevens hebben we al voor u ingevuld met de laatst bij ons bekende gegevens. Ook staan bij de vragen in de Voorlopige aanslag icoontjes met een vraagteken. Als u hierop klikt, krijgt u een toelichting bij wat we van u vragen.
Voor een goede start kunt ook gebruikmaken van:

Hoe weet ik wat ik van mijn voorlopige aanslag al betaald of ontvangen heb?

In Overzicht betalen en ontvangen ziet u welke bedragen u moet betalen of gaat ontvangen. Mét alle informatie die u nodig hebt om het geld over te maken. U logt in met uw DigiD.

Mijn persoonlijke situatie is veranderd. Waar moet ik op letten?

Als er iets verandert in uw persoonlijke situatie, kan dat gevolgen hebben voor uw voorlopige aanslag. Misschien is het nodig om uw voorlopige aanslag te wijzigen. We hebben wat voorbeelden van veranderingen voor u op een rijtje gezet. Bekijk ze bij Waarom zou ik mijn voorlopige aanslag wijzigen?

Ik wil hulp bij mijn voorlopige aanslag. Waar kan ik terecht?

Gelukkig is een beetje extra hulp nooit ver weg. U kunt de hulp inroepen van:

 • een medewerker van de Belastingdienst op een belastingkantoor
  Wilt u langskomen op een belastingkantoor of steunpunt voor hulp bij uw aangifte? Dan kunt u online een afspraak maken (opent nieuw venster). U geeft aan voor welk onderwerp u onze hulp nodig hebt. En u kunt aangeven hoe laat u de afspraak graag wilt. Met uw postcode krijgt u de dichtstbijzijnde kantoren te zien waar u terecht kunt. U krijgt een e-mail waarin wij uw afspraak bevestigen.

  Regel eerst een DigiD-machtiging. Anders kunnen wij u niet helpen.
 • een familielid of bekende
  Soms is het fijn als er iemand met u meekijkt. Denk aan een familielid of een goede vriend. Als u uw aangifte door een bekende wil laten invullen, let er dan wel op dat u uw DigiD niet uit handen geeft. Vraag hiervoor een DigiD-machtiging aan.
 • maatschappelijke organisaties
  Bij u in de buurt zijn veel maatschappelijke organisaties die u kunnen helpen bij uw belastingaangifte. Neem bijvoorbeeld contact op met:
  • vak- en ouderenbonden
  • de wijkwinkel of het wijkcentrum
  • de Belastingwinkel
  • formulierenbrigades

Hebt u een andere vraag?

Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram.

Of bel gratis de BelastingTelefoon: 0800 - 0543.
Door drukte vanwege een eerdere storing zijn er langere wachttijden bij de BelastingTelefoon.

Woont u niet in Nederland, maar bent u wel in Nederland belastingplichtig? Bel dan BelastingTelefoon Buitenland: +31 55 5 385 385. Lees meer hierover bij BelastingTelefoon Buitenland.

Geef uw DigiD niet uit handen - ook niet als iemand u helpt

Met een DigiD-machtiging kunt u iemand machtigen om de aangifte voor u te doen of iemand te helpen bij het doen van aangifte. Iemand machtigen is veilig, u hoeft uw DigiD dan niet uit handen te geven.

U kunt deze ook telefonisch aanvragen bij de DigiD-helpdesk: 088 - 123 65 55. Dan krijgt u de code binnen 1 week per post.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.