Ik ben geen Nederlander - kan ik zorgtoeslag krijgen?

Komt u in Nederland wonen of werken? Als u in Nederland een zorgverzekering moet afsluiten, kunt u zorgtoeslag krijgen. Zorgtoeslag krijgt u van de Nederlandse overheid om uw zorgverzekering betaalbaar te houden.

Moet ik in Nederland een zorgverzekering afsluiten?

Als u in Nederland woont of werkt, bent u meestal verplicht om u in Nederland te verzekeren voor ziektekosten. U moet dan binnen 4 maanden een basisverzekering afsluiten bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Hiermee bent u in Nederland verzekerd voor zorg uit het basispakket. Een aanvullende verzekering is niet nodig voor zorgtoeslag.

Hebt u een tijdelijke ziektekostenverzekering voor bezoekers of studenten? Daarvoor kunt u geen zorgtoeslag krijgen.

Krijg ik voor mijn toeslagpartner ook zorgtoeslag?

Wel als uw toeslagpartner ook verplicht een Nederlandse zorgverzekering heeft. Of als uw partner recht heeft op het woonlandpakket in Nederland. Dit pakket regelt de zorgverzekering voor uw partner als u in het buitenland woont, maar in Nederland werkt. Lees wanneer uw partner recht heeft op het woonlandpakket.

Kunt u voor uw toeslagpartner geen toeslag krijgen? Dan hebt u recht op de helft van de toeslag die u normaal samen met uw toeslagpartner zou krijgen.

Let op!
Het inkomen van uw toeslagpartner telt wel mee voor de hoogte van uw zorgtoeslag.
Tip
Heeft uw toeslagpartner geen Nederlandse zorgverzekering omdat de aanvraag voor een verblijfsvergunning nog loopt? Dan kunt u voor uw toeslagpartner wél toeslag krijgen. Dat kan ook als uw partner tegen een afwijzing van de verblijfsvergunning in bezwaar of beroep is gegaan en de uitspraak in Nederland mag afwachten.

Voldoet u aan de voorwaarden? Vraag dan zelf zorgtoeslag aan

Dat kan meteen. U hoeft niet te wachten tot u een basisverzekering hebt afgesloten. Sluit uw basisverzekering wel binnen 4 maanden af.

Hulp nodig?

Kijk welke hulp u kunt krijgen bij uw aanvraag van zorgtoeslag.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.