Ik ben geen Nederlander - kan ik zorgtoeslag krijgen?

Komt u in Nederland wonen of werken? Als u in Nederland een zorgverzekering moet afsluiten, kunt u misschien zorgtoeslag krijgen. Zorgtoeslag krijgt u van de Nederlandse overheid om uw zorgverzekering betaalbaar te houden.

Check uw situatie

 • Ik woon met partner in Nederland

  U kunt zorgtoeslag krijgen. Maar soms hebt u met extra regels te maken.

  Hebben u en uw partner de nationaliteit van een EU-land of van Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland?

  U en uw partner hebben geen verblijfsvergunning nodig, maar moeten allebei wel een geldige verblijfsstatus hebben. Hebt u of uw partner een andere nationaliteit dan van een EU-land, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland? Kijk dan bij het kopje 'Hebben u en uw partner een andere nationaliteit?' Wij krijgen van de gemeente door of u een geldige verblijfsstatus hebt. Zie voor meer informatie de website van de IND. Daarnaast moet u aan de overige voorwaarden voldoen om zorgtoeslag te krijgen.

  Hebben u en uw partner een andere nationaliteit?

  Dan kunt u alleen zorgtoeslag krijgen als u een geldige verblijfsvergunning hebt die recht geeft op toeslagen. Hebt u of uw partner de nationaliteit van een EU-land, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland? Kijk dan bij het kopje 'Hebben u en uw partner de nationaliteit van een EU-land of van Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland?' Zie voor meer informatie de website van de IND. Daarnaast moet u aan de overige voorwaarden voldoen om zorgtoeslag te krijgen.

  Heeft uw partner nog geen geldige verblijfsvergunning? In deze situaties kunt u toch toeslag krijgen:

  • Uw partner wacht op een beslissing op een aanvraag voor een verblijfsvergunning.
  • Uw partner is tegen de afwijzing van een verblijfsvergunning in bezwaar of beroep gegaan en mag de uitspraak afwachten in Nederland.
  Tip

  Krijgt u toeslag en verloopt uw vergunning of die van uw partner? Vraag op tijd verlenging van de vergunning aan zodat u recht op toeslag houdt.

  Check uw zorgverzekering

  Zorgtoeslag kunt u krijgen als u en uw partner een Nederlandse zorgverzekering hebben. Lees welke zorgverzekering telt voor zorgtoeslag.

  Heeft uw partner geen Nederlandse zorgverzekering? Dan hebt u recht op de helft van de toeslag die u normaal samen zou krijgen. Het inkomen van uw partner telt wel mee voor de hoogte van uw zorgtoeslag.

  Zorgtoeslag kunt u zelf aanvragen met Mijn toeslagen

  Dat kan zodra u en uw partner staan ingeschreven bij de gemeente en u een Nederlandse zorgverzekering hebt afgesloten. Kijk stap voor stap hoe u zorgtoeslag aanvraagt.

 • Ik woon zonder partner in Nederland

  U kunt zorgtoeslag krijgen. Maar soms hebt u met extra regels te maken.

  Hebt u de nationaliteit van een EU-land, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland?

  U hebt geen verblijfsvergunning nodig, maar u moet wel een geldige verblijfsstatus hebben. Wij krijgen van de gemeente door of dat zo is. Zie voor meer informatie de website van de IND. Daarnaast moet u aan de overige voorwaarden voldoen om zorgtoeslag te krijgen.

  Hebt u een andere nationaliteit?

  U kunt alleen zorgtoeslag krijgen als u een geldige verblijfsvergunning hebt die recht geeft op toeslagen. Zie voor meer informatie de website van de IND. Daarnaast moet u aan de overige voorwaarden voldoen om zorgtoeslag te krijgen.

  Tip

  Krijgt u toeslag en verloopt uw vergunning binnenkort? Vraag op tijd verlenging van de vergunning aan zodat u recht op toeslag houdt.

  Check uw zorgverzekering

  Zorgtoeslag kunt u alleen krijgen als u een Nederlandse zorgverzekering moet afsluiten. Meestal moet dat als u in Nederland komt wonen. Lees welke zorgverzekering telt voor zorgtoeslag.

  Hebt u een partner in het buitenland? Dan zijn er ook extra regels

  Zorgtoeslag krijgt u normaal samen met uw toeslagpartner. Heeft uw partner geen Nederlandse zorgverzekering? Dan hebt u recht op de helft van de toeslag die u normaal samen met uw partner zou krijgen. Het inkomen van uw partner telt wel mee voor de hoogte van uw zorgtoeslag.

  Soms kunt u uw partner meeverzekeren via het CAK. In dat geval kunt u voor uw partner ook toeslag krijgen. U hebt dan wel te maken met de woonlandfactor. Daardoor krijgt u misschien minder toeslag dan normaal. Kijk op hetcak.nl hoe het werkt met verzekeringen en de woonlandfactor.

  Zorgtoeslag kunt u zelf aanvragen met Mijn toeslagen

  Dat kan zodra u staat ingeschreven bij de gemeente en een Nederlandse zorgverzekering hebt afgesloten. Voor uw partner moet u eerst een burgerservicenummer (bsn) aanvragen. Kijk stap voor stap hoe u daarna zorgtoeslag aanvraagt.

 • Ik werk in Nederland en woon in een ander land

  U kunt gewoon zorgtoeslag toeslag krijgen als u aan de voorwaarden voldoet. Maar soms hebt u met extra regels te maken.

  Check uw zorgverzekering

  U kunt alleen zorgtoeslag krijgen als u een Nederlandse zorgverzekering moet afsluiten. Meestal moet dat als u in Nederland komt werken. Lees welke zorgverzekering telt voor zorgtoeslag.

  Hebt u een partner in het buitenland? Dan zijn er ook extra regels

  Zorgtoeslag krijgt u normaal samen met uw toeslagpartner. Heeft uw partner geen Nederlandse zorgverzekering? Dan hebt u recht op de helft van de toeslag die u normaal samen met uw partner zou krijgen. Het inkomen van uw partner telt wel mee voor de hoogte van uw zorgtoeslag.

  Soms kunt u uw partner meeverzekeren via het CAK. In dat geval kunt u voor partner ook toeslag krijgen. U hebt dan wel te maken met de woonlandfactor. Daardoor krijgt u misschien minder toeslag dan normaal. Kijk op hetcak.nl hoe het werkt met verzekeringen en de woonlandfactor.

  Zorgtoeslag kunt u zelf aanvragen met Mijn toeslagen

  Dat kan nadat u een Nederlandse zorgverzekering hebt afgesloten. Maar omdat u in het buitenland woont, moet u eerst een burgerservicenummer (bsn) aanvragen voor uzelf en uw partner. Kijk stap voor stap hoe u daarna zorgtoeslag aanvraagt.

Kan ik ook zorgtoeslag krijgen als ik student ben?

Kijk hoe het zit als u in Nederland komt studeren.

Bent u vluchteling uit Oekraïne en woont u in Nederland?

Dan werkt het anders. Lees wat de regels voor Oekraïners zijn.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.