Digitale vertegenwoordiging door bewindvoerders

Bent u professioneel bewindvoerder? En wilt u namens uw cliënt inloggen in Mijn Belastingdienst? Dit noemen wij digitale vertegenwoordiging.

Let op!
Het is nog niet mogelijk om het rekeningnummer van uw cliënt aan te passen in Mijn Belastingdienst. U moet hiervoor het gebruikelijke proces volgen.

Aan welke voorwaarden moet u voldoen?

Als bewindvoerder moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U of uw kantoor moet digitaal zijn aangesloten op systeem Toezicht van de Rechtspraak. De IT-leverancier van uw bewindvoerderssoftware heeft deze aansluiting voor u gerealiseerd.
  • Om in te loggen bij een deelnemende instantie hebt u een eHerkenningsmiddel nodig. Hiervoor moet hetzelfde KVK-nummer worden gebruikt als het PKIoverheid services servercertificaat dat u gebruikt om digitaal informatie uit te wisselen met de Rechtspraak.

Aan welke voorwaarden moet het bewind voldoen?

Het bewind, waarvoor u namens de betrokkene digitaal wilt handelen, moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het is een actief bewind, waarin u als professioneel bewindvoerder door de rechter bent benoemd. U heeft voor dit bewind een beschikking ontvangen van de Rechtspraak.
  • Het bewind is door de Rechtspraak gedigitaliseerd en u wisselt digitaal informatie uit met de Rechtspraak (verslagen, machtigingsverzoeken en berichten).
  • Het is een beschermingsbewind en geen curatele, mentorschap of Wsnp-bewind.
  • Het is een volledig bewind en geen beperkt bewind.

Waar u terecht kunt met vragen over de voorwaarden

Bent u nog niet digitaal aangesloten op systeem Toezicht van de Rechtspraak? Neem dan contact op met de IT-leverancier van uw bewindvoerderssoftware. Of kijk op de website van de Rechtspraak welke IT-leveranciers zijn aangesloten op het Aansluitpunt Toezicht.

Bent u digitaal aangesloten op systeem Toezicht van de Rechtspraak, maar is het dossier van een betrokkene nog niet digitaal beschikbaar? Neem dan contact op met de toezichthoudende rechtbank.

Weet u niet wat het KVK-nummer is van het PKIoverheid services servercertificaat dat u gebruikt in de aansluiting op systeem Toezicht van de Rechtspraak? Neem dan contact op met de IT-leverancier van uw bewindvoerderssoftware.

Hebt u problemen met inloggen?

Kijk dan bij Digitale vertegenwoordiging – problemen met inloggen.

Hebt u andere vragen over digitale vertegenwoordiging?

Lees meer vragen en antwoorden bij Vragen over digitale vertegenwoordiging.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.