Voorwaarden reisaftrek openbaar vervoer

Betaalt u zelf uw reiskosten? Dan hebt u recht op reisaftrek als u voldoet aan beide volgende voorwaarden:

  • De afstand van een enkele reis van uw woning naar uw werk met het openbaar vervoer is meer dan 10 kilometer.
  • U reist per week meestal 1 dag of meer naar uw werk. Of u reist op minimaal 40 dagen in een kalenderjaar naar dezelfde werkplek. U mag alleen reizen meetellen die u binnen 24 uur heen en terug maakt.

Voldoet u aan beide bovenstaande voorwaarden? Dan hebt u 1 van de volgende verklaringen nodig:

  • een openbaarvervoerverklaring
    Met een openbaarvervoerverklaring bewijst u dat u met het openbaar vervoer hebt gereisd. Een aantal vervoersmaatschappijen geven deze gegevens al aan ons door. Kijk op de website van uw vervoersbedrijf of zij deze gegevens aan ons doorgeven. Geven zij de gegevens niet door? Vraag dan de openbaarvervoerverklaring zelf aan bij uw vervoerbedrijf.

  • een reisverklaring
    Krijgt u geen openbaarvervoerverklaring omdat u met losse vervoerbewijzen, een studentenreisproduct of met uw persoonlijke OV-chipkaart reist? Vraag dan bij uw werkgever een reisverklaring aan. Wij kunnen u later vragen om de reisverklaring.

    Naast de reisverklaring kunnen wij u vragen om aannemelijk te maken dat u met het openbaar vervoer hebt gereisd. U bent vrij in de manier hoe u dit doet. Bijvoorbeeld met de betalingsgegevens van uw persoonlijke OV-chipkaart. Of een overzicht van de gemaakte reizen met uw persoonlijke OV-chipkaart.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.