Auto's en motoren

Reist u met een auto of motor Nederland in? En heeft die een geldig kenteken van het land waar u woont? Dan hoeft u zich niet te melden bij de Douane. U mag in dat geval uw auto of motor over de grens brengen en in Nederland gebruiken zonder belasting te betalen.

Woont u niet in Nederland?

Woont u níet in Nederland? En reist u Nederland in met een auto, motor, aanhangwagen of caravan met een geldig kenteken van het land waar u woont? Dan hoeft u zich niet te melden bij de Douane. U mag deze auto, motor, aanhangwagen of caravan 6 maanden in Nederland gebruiken zonder dat u belastingen moet betalen.

Wilt u de auto of motor langer dan 6 maanden in Nederland gebruiken? En woont u buiten de Europese Unie (EU)? Doe dan aangifte bij de Douane en aangifte bpm.

U woont binnen de EU? Doe dan de aangifte bpm.

Woont u wel in Nederland?

Reist u met een in het buitenland geleende, gehuurde of geleasete auto of motor Nederland in? En woont u in Nederland? Vraag dan vóórdat u Nederland gaat inrijden de vrijstelling voor bpm en motorrijtuigenbelasting bij kort gebruik in Nederland aan.

Woont u in Nederland en rijdt u in een auto of op een motor met een buitenlands kenteken?

  • Dan kunt u, vóórdat u in Nederland gaat rijden, vrijstelling van bpm en motorrijtuigenbelasting (mrb) aanvragen voor maximaal 14 dagen. Let op de voorwaarden. Lees meer hierover bij Vrijstellingen bpm en mrb bij kort gebruik van een auto of motor in Nederland.
  • U kunt ook, vóórdat u in Nederland gaat rijden, bpm en motorrijtuigenbelasting betalen. Ook daarvoor gelden voorwaarden.

Een auto of motor kopen in het buitenland

Koopt u een personenauto, bestelauto of motor in een land van de EU en brengt u deze naar Nederland? Dan hoeft u geen douanerechten te betalen. U moet wel aangifte bpm doen.

Komt de auto of motor van buiten de EU? Dan moet u aangifte doen bij de Douane. U doet dat op de plaats waar u de personenauto, bestelauto of motor Nederland binnenbrengt, bijvoorbeeld de Rotterdamse haven. De Douane berekent dan de douanerechten en omzetbelasting die u moet betalen. U moet ook aangifte bpm doen.

Verhuizen naar Nederland

Verhuist u naar Nederland vanuit een land dat geen lid is van de EU? Dan is uw personenauto, bestelauto of motor deel van uw verhuisboedel. U hoeft meestal geen belastingen bij invoer voor uw auto of motor te betalen. Lees meer hierover bij Ik verhuis naar Nederland en wil mijn verhuisboedel belastingvrij invoeren.

Verhuist u naar Nederland vanuit een ander land van de EU? U hoeft meestal geen belastingen bij invoer voor uw personenauto, bestelauto of motor te betalen. U gebruikt daarvoor het formulier 'Aanvraag vrijstelling bpm bij verhuizing binnen de EU'.

Verbod op invoer van auto's en motoren uit Rusland

Op dit moment is het vanwege de sancties tegen Rusland verboden om een personenauto, bestelauto of motor te kopen in Rusland en deze in de EU in te voeren. Ook als ze onderdeel zijn van uw verhuisboedel.

Een auto naar het buitenland verkopen

Verkoopt u een auto of motor naar het buitenland? Dan kan het zijn dat u bpm terugkrijgt. Lees meer hierover bij Kan ik bpm terugvragen?

Uw auto en belastingen

Alle informatie over uw auto en belastingen leest u in het onderdeel Auto en vervoer.

Omschrijving van verschillende motorrijtuigen

In het onderdeel Bpm vindt u een omschrijving van verschillende motorrijtuigen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.