Uitwisseling financiële gegevens met de Verenigde Staten

Bent u een Amerikaans staatsburger, dan moet u altijd belastingaangifte doen in de Verenigde Staten. Het maakt niet uit waar u woont.

Op deze pagina:

Wij geven uw financiële gegevens door aan de IRS

Wereldwijd moeten alle financiële instellingen, zoals banken en verzekeringmaatschappijen, financiële gegevens van Amerikaanse staatsburgers doorgeven aan de Amerikaanse belastingdienst, de IRS (Internal Revenue Service). Dit is een gevolg van een Amerikaanse wet, de FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Daarom geven wij uw financiële gegevens door aan de IRS, nadat wij die hebben ontvangen van de financiële instellingen.

De Verenigde Staten sturen ons ook financiële gegevens van Nederlanders die inkomsten of vermogen in de Verenigde Staten hebben.

Bent u een Amerikaans staatsburger?

Om vast te stellen of u een Amerikaans staatsburger bent, kunt u van uw financiële instelling een vragenbrief krijgen. U kunt deze brief ook krijgen als u werkt voor een Amerikaanse organisatie. U bent Amerikaans staatsburger als u bijvoorbeeld een Amerikaans paspoort hebt, of bent geboren in de Verenigde Staten.

Geen dubbele belasting over dezelfde inkomsten

Bent u een Amerikaans staatsburger en woont u in Nederland? Dan moet u misschien 2 keer belastingaangifte doen: in Nederland én in de Verenigde Staten. Om te voorkomen dat u in beide landen over dezelfde inkomsten belasting moet betalen, hebben Nederland en de Verenigde Staten afspraken gemaakt.

Meestal verrekenen de Verenigde Staten de belasting die u in Nederland betaalde met de belasting in de Verenigde Staten - over dezelfde inkomsten. Maar omdat er in beide landen andere belastingregels zijn, kan dat invloed hebben op die verrekening. Bijvoorbeeld als u in Nederland vrijstelling hebt, maar in de Verenigde Staten wel belasting moet betalen. Of als Nederland een bedrag niet ziet als inkomen, maar de Verenigde Staten wel.

In Nederland kunt u aftrek ter voorkoming van dubbele belasting krijgen, als u in Nederland woont en inkomsten hebt in de Verenigde Staten. Lees meer bij Ik heb inkomsten uit 2 landen – betaal ik dan in beide landen belasting over dezelfde inkomsten?

Veelgestelde vragen als u naast Nederlander ook Amerikaan bent

Lees de vragen en antwoorden op Rijksoverheid.nl


Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.