Kan ik kinderopvangtoeslag krijgen als ik in het buitenland woon?

Woont u met uw kind in het buitenland? Dan kunt u misschien ook kinderopvangtoeslag krijgen. De voorwaarden zijn bijna hetzelfde als wanneer u in Nederland zou wonen. Maar niet helemaal.

Lees hieronder wat de extra regels zijn als u in het buitenland woont.

Wat is uw woonland?

U kunt alleen kinderopvangtoeslag krijgen als u in een EU-land of in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland woont. Ook uw toeslagpartner moet in 1 van deze landen wonen. Óf in Nederland. Uw kind moet in deze landen naar een geregistreerde opvang gaan.

U moet in Nederland werken

U hebt bijvoorbeeld een vaste baan. Of u bent ondernemer, zzp’er of uitzendkracht. Werkt u parttime? Ook dan komt u in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Het gaat erom dat u in Nederland geld verdient met uw werk en er in Nederland belasting over betaalt.

Werkt u niet? U mag ook in Nederland een traject naar werk volgen. Volgt u een opleiding of een inburgeringscursus? Dan kunt u geen kinderopvangtoeslag aanvragen. Dat kan alleen als u in Nederland woont.

Ook uw toeslagpartner moet werken

Maar uw partner mag dat in Nederland doen of in zijn woonland.

Werkt uw toeslagpartner niet? Hij mag dan een traject naar werk volgen óf een opleiding of een inburgeringscursus bij een erkende school. Ook dat kan uw partner in Nederland doen of in zijn woonland. Maar alleen degene die in Nederland werkt of in Nederland een traject naar werk volgt, kan kinderopvangtoeslag aanvragen.

Volgt uw toeslagpartner een traject naar werk in het buitenland? Dat traject moet dan vergelijkbaar zijn met een traject in Nederland. Krijgt hij ook een buitenlandse uitkering? Die moet dan vergelijkbaar zijn met een Nederlandse uitkering.

Staat de opvang geregistreerd?

U kunt alleen toeslag krijgen als uw kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat. Lees hoe u dat zelf kunt nagaan:

Burgerservicenummer

Wilt u kinderopvangtoeslag aanvragen vanuit het buitenland? Uw toeslagpartner en uw kind(eren) moeten ook een burgerservicenummer (BSN) hebben. Lees meer bij Burgerservicenummer als u in het buitenland woont.

Buitenlandse gezinsbijslagen tellen mee

Als u in het buitenland woont en in Nederland werkt, berekenen wij hoeveel kinderopvangtoeslag u krijgt. Daarbij kijken we naar de gezinsbijslagen die u (en uw partner) in Nederland én in het buitenland krijgt. Denk aan kinderopvangtoeslag, kinderbijslag, kindgebonden budget of buitenlandse varianten. U krijgt in totaal per kind nooit meer dan het hoogste bedrag aan gezinsbijslagen waarop u recht hebt. Hierbij kijken we naar de Nederlandse regels en de regels van het land waarin u woont.

Uitbetaling

Meestal betalen wij de kinderopvangtoeslag uit, maar in een aantal gevallen betaalt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) uit. De SVB houdt dan rekening met de andere gezinsbijslagen die u krijgt. Of de SVB de gezinsbijslagen volledig uitbetaalt, hangt af van uw situatie. Blijkt na afloop van het jaar dat u te veel of te weinig kinderopvangtoeslag hebt gekregen? Dan zorgt de SVB dat dit verrekend wordt. Meer informatie vindt u op svb.nl/kinderbijslag.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.