U huurt iemand in voor huishoudelijk werk

Huurt u als particulier iemand in voor huishoudelijk werk in en om het huis voor minder dan 4 dagen per week? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de regeling dienstverlening aan huis. Deze regeling houdt in dat u geen loonbelasting, premie volksverzekeringen en premies werknemersverzekeringen hoeft in te houden en af te dragen. U moet wel voldoen aan de voorwaarden.

Wanneer is de regeling niet van toepassing?

Huurt u iemand in voor huishoudelijk werk in en om het huis voor meer dan 3 dagen per week? Dan is degene die u inhuurt waarschijnlijk in loondienst bij u. De regeling dienstverlening aan huis is dan niet van toepassing. Wel geldt de vereenvoudigde regeling voor personeel aan huis. Meer informatie daarover vindt u in hoofdstuk 18 van het 'Handboek Loonheffingen', dat u kunt downloaden op de pagina Loonheffingen.

De regeling is ook niet van toepassing in de volgende situaties:

  • U huurt iemand in via een thuiszorgbureau.
  • U huurt iemand in via een uitzendbureau of een ander bedrijf.
    Degene die u inhuurt, is dan in loondienst bij het uitzendbureau of bij het andere bedrijf.
  • U bent een natuurlijk persoon met een bedrijf en degene die u inhuurt, werkt minder dan 90% van zijn werktijd in uw huishouden.
  • U bent een vrije beroepsbeoefenaar met een praktijk aan huis, zoals een arts of een advocaat, en degene die u inhuurt, werkt meer dan 40% van zijn werktijd voor de praktijk.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.