U en uw fiscale partner zijn uit elkaar

Woont u niet meer samen met uw fiscale partner? Bijvoorbeeld door een echtscheiding? En hebt u samen een eigenwoningreserve? Dan moet u de eigenwoningreserve verdelen.

U was getrouwd

Was u getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan heeft ieder 50% van de eigenwoningreserve.

Was u getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan is in uw akte van huwelijkse voorwaarden opgenomen hoe de bezittingen, inclusief uw eigenwoningreserve, verdeeld worden.

U woonde samen

Als u samenwoonde en uit elkaar bent gegaan, wordt de eigenwoningreserve meestal in dezelfde verhouding verdeeld als de eigendomsverhouding van de woning.

Hebt u uw ex-partner uitgekocht?

Had u samen met uw ex-partner een eigen woning? En neemt u na het vertrek van uw ex-partner diens aandeel in de woning over? Dan hebt u uw ex-partner uitgekocht. Deze situatie is gelijk aan de aankoop van een eigen woning. Daarbij heeft de eigenwoningreserve van uw ex-partner geen invloed op uw eigenwoningschuld.

Uw fiscale partner is overleden

Is uw fiscale partner overleden? En hoorde een eigenwoningreserve tot de erfenis? Dan vervalt de eigenwoningreserve van de overledene. Tot 2022 ging de eigenwoningreserve van de overledene over op de partner die achterbleef.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.