Alles over overdrachtsbelasting

Hebt u een onroerende zaak gekocht of gekregen? Bijvoorbeeld een woning, bedrijfspand of stuk grond? Of hebt u rechten op onroerende zaken gekocht of gekregen? Dan hebt u te maken met overdrachtsbelasting.

Wanneer betaalt u overdrachtsbelasting?

Als u in Nederland een stuk grond of een pand koopt, betaalt u overdrachtsbelasting. U betaalt ook overdrachtsbelasting over rechten op onroerende zaken, zoals erfpachtrecht en over aandelen die u koopt of krijgt van een bv of nv waarvan de bezittingen voor het grootste deel uit onroerende zaken bestaan.

Lees verder over...

Wanneer kunt u nog meer een vrijstelling van overdrachtsbelasting krijgen?

Naast de startersvrijstelling bestaan er ook nog andere vrijstellingen voor de overdrachtsbelasting. Bijvoorbeeld als u ook omzetbelasting betaalt, of als u een onderneming met een pand inbrengt in een vennootschap.

Lees verder over...

Hoe betaalt u overdrachtsbelasting?

Een notaris doet namens u aangifte voor de overdrachtsbelasting. Zelf aangifte doen voor de overdrachtsbelasting kan ook.

Lees verder over...

Het tarief van de overdrachtsbelasting

Koopt u een woning waarin u zélf voor langere tijd gaat wonen? En komt u niet in aanmerking voor de startersvrijstelling? Dan is de overdrachtsbelasting 2%. Voor andere onroerende zaken, zoals vakantiewoningen en bedrijfspanden, geldt een tarief van 10,4%.

Lees verder over...

Over welk bedrag betaalt u overdrachtsbelasting?

Over welk bedrag de overdrachtsbelasting wordt berekend, hangt af van uw situatie.

Lees verder over...

Bezwaar maken tegen de overdrachtsbelasting

Bent u het niet eens met de aangifte overdrachtsbelasting en het bedrag dat u hebt betaald? Bijvoorbeeld omdat u vindt dat voor u een ander tarief geldt of omdat u denkt dat u recht hebt op een vrijstelling. Dan kunt u of de notaris bezwaar maken.

Lees verder over...

Overdrachtsbelasting verrekenen met schenkbelasting

Als u eigenaar wordt van een onroerende zaak, zoals een huis, winkel of stuk grond, dan betaalt u overdrachtsbelasting. In een aantal situaties betaalt u misschien overdrachtsbelasting én schenkbelasting.

Lees verder over...

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.