Hoe werken aanslagbelastingen voor ondernemers (inkomsten- en vennootschapsbelasting)?
De inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting zijn aanslagbelastingen. U doet aangifte voor deze belastingen. Daarna berekenen wij op basis van uw aangifte hoeveel belasting u moet betalen en sturen wij u een aanslag. U krijgt eerst een voorlopige aanslag, en later een definitieve. En misschien nog later een navorderingsaanslag.
Voorlopige aanslag
Een voorlopige aanslag wordt om verschillende redenen opgelegd:
- na een ingediende aangifte
Een voorlopige aanslag kan worden opgelegd als u uw aangifte hebt ingediend, maar als wij de aangifte nog niet inhoudelijk hebben beoordeeld en daarom nog geen definitieve aanslag kunnen opleggen. - aan het begin van een kalenderjaar
U kunt bij het begin van het kalenderjaar een voorlopige aanslag krijgen. Wij hebben dan een schatting gemaakt van uw inkomsten op basis van de belastingaanslag die u hebt ontvangen over het meest recente jaar. - Later in het jaar, als wij daar aanleiding voor zien.
Als u maandelijks via voorlopige aanslag Inkomstenbelasting geld terug krijgt, dan kan dit bedrag te hoog of te laag zijn. Als u wilt voorkomen dat u achteraf moet terugbetalen, dan kunt u een verzoek doen tot wijziging van de voorlopige aanslag. Ook als u recht hebt op een hogere terugbetaling, kunt u een verzoek doen tot wijziging van de voorlopige aanslag.
Definitieve aanslag
Nadat u uw aangifte hebt verzonden, ontvangt u een definitieve aanslag. Daarbij houden wij rekening met de bedragen die u al hebt ontvangen of betaald op de voorlopige aanslagen.
Navorderingsaanslag
Blijkt binnen 5 jaar na het belastingjaar waarvoor de aanslag is opgelegd dat deze niet klopt, dan kan de inspecteur een navorderingsaanslag opleggen.