Btw aftrekken over een auto die u zakelijk en privé gebruikt

Koopt u een auto die u zakelijk en privé wilt gebruiken? U moet dan kiezen of u deze tot uw bedrijfs- of uw privévermogen rekent. Dit is van belang voor de btw-aftrek bij de aanschaf. Ook heeft de keuze gevolgen als u de auto weer wilt verkopen. U leest er meer over bij 'Gemengd gebruik'.

U rekent uw auto tot uw bedrijfsvermogen

Rekent u de auto volledig tot uw bedrijfsvermogen? Dan kunt u de btw over de aanschaf, het onderhoud en het gebruik als voorbelasting aftrekken. U kunt de btw alleen aftrekken over het gedeelte dat voor belaste omzet wordt gebruikt.

Gebruikt u of een werknemer een auto van de zaak privé? Dan moet u over dit privégebruik btw betalen. Meer hierover leest u bij 'Privégebruik auto van de zaak'.

U rekent uw auto tot uw privévermogen

Gebruikt u of een werknemer een auto, die tot uw privévermogen behoort, ook voor zakelijke doeleinden? Dan kunt u de btw over het onderhoud en gebruik aftrekken. U kunt de btw alleen aftrekken over het gedeelte dat voor belaste omzet wordt gebruikt. Meer hierover leest u bij 'Zakelijk gebruik van de privéauto'.

Auto aankopen uit andere EU-landen

Koopt u een auto uit het buitenland? Kijk dan bij 'Import nieuwe auto's en andere nieuwe vervoermiddelen uit EU-landen'.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.