Import nieuwe en bijna nieuwe vervoermiddelen uit EU-landen

Over nieuwe en bijna nieuwe vervoermiddelen die u uit een EU-land in Nederland importeert, betaalt u altijd btw in Nederland. Naast de btw betaalt u bij sommige (nieuwe) vervoermiddelen ook bpm. Meer hierover leest u bij Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm).

Wat is een nieuw of bijna nieuw vervoermiddel?

Wat wij hieronder verstaan, leest u bij Nieuwe en bijna nieuwe vervoermiddelen.

Altijd een factuur

Koopt u als Nederlandse ondernemer een nieuw of bijna nieuw vervoermiddel van een buitenlandse particulier binnen de EU? Dan moet u om een factuur vragen. Deze factuur moet u bij uw administratie bewaren.

Wat moet u doen?

  • U ontvangt een factuur met 0% btw. Hierop staan alle gegevens die nodig zijn om te bepalen of het vervoermiddel onder de regels van nieuwe of bijna nieuwe vervoermiddelen valt. Controleer of dit het geval is.
  • U doet aangifte van bpm bij een bpm-aangiftepunt als het gaat om een auto of een motorrijwiel. Koopt u een bestelbus? Dan gelden andere regels. Kijk voor meer informatie op Belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm).
  • U geeft het vervoermiddel aan in uw btw-aangifte.

Let op!

Koopt u een nieuw of bijna nieuw vervoermiddel uit een ander EU-land? En doet u geen btw-aangifte? Bijvoorbeeld omdat u een particulier bent, of een ondernemer die uitsluitend vrijgestelde prestaties levert? Gebruik het hulpmiddel Incidentele btw-aangifte om te bepalen wat u moet doen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.