Import over nieuwe en bijna nieuwe vervoermiddelen uit EU-landen

Over nieuwe en bijna nieuwe vervoermiddelen die u uit een EU-land in Nederland importeert, betaalt u altijd btw in Nederland. Naast de btw betaalt u bij sommige (nieuwe) vervoermiddelen ook bpm. Meer hierover leest u bij Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm).

Wat is een nieuw of bijna nieuw vervoermiddel?

Wat wij hieronder verstaan, leest u bij Nieuwe en bijna nieuwe vervoermiddelen.

Altijd een factuur

Koopt u als Nederlandse ondernemer een nieuw of bijna nieuw vervoermiddel van een buitenlandse particulier binnen de EU? Dan moet u om een factuur vragen. Deze factuur moet u bij uw administratie bewaren.

Wat moet u doen?

  • U ontvangt een factuur met 0% btw. Hierop staan alle gegevens die nodig zijn om te bepalen of het vervoermiddel onder de regels van nieuwe of bijna nieuwe vervoermiddelen valt. Controleer of dit het geval is.
  • U doet aangifte van bpm als het gaat om een auto of een motorrijwiel. Koopt u een bestelbus? Dan gelden andere regels. Kijk voor meer informatie op Belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm).
  • U geeft het vervoermiddel aan in uw btw-aangifte.

Let op!

Koopt u een nieuw of bijna nieuw vervoermiddel uit een ander EU-land? En doet u geen btw-aangifte? Bijvoorbeeld omdat u een particulier bent, of een ondernemer die uitsluitend vrijgestelde prestaties levert? Gebruik dan het formulier Aangifte omzetbelasting intracommunautaire levering en verwerving van nieuwe en bijna nieuwe vervoermiddelen. Vul het formulier in (liefst met de computer) en stuur het naar:
Belastingdienst
Postbus 2710
6401 DE Heerlen

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.