Hoe zit het met btw aftrekken?

Als u uitgaven doet voor uw onderneming, brengen leveranciers u btw in rekening. Deze btw kunt u aftrekken van de btw die u over uw omzet aan ons betaalt. Dit wordt 'aftrekken als voorbelasting' genoemd. Maar als u geen btw over uw omzet betaalt, dan mag u de aan u in rekening gebrachte btw niet aftrekken.

Wat moet u doen?

In uw administratie houdt u bij hoeveel btw uw leveranciers bij u in rekening hebben gebracht, en hoeveel btw u hebt berekend aan uw klanten. In uw btw-aangifte vermeldt u de btw die u moet betalen over uw omzet. Daarvan trekt u de btw af die uw leveranciers u in die periode in rekening hebben gebracht. Het verschil betaalt u aan ons of krijgt u van ons terug. Meer informatie leest u bij 'Administratie bijhouden' en 'Btw-aangifte doen en betalen'.

Zakendoen met het buitenland

Als u zakendoet met het buitenland, gelden afwijkende regels voor het aftrekken van btw. U verlegt dan meestal de btw, of de btw wordt naar u verlegd. Dit betekent dat niet de leverancier, maar de afnemer de btw aan ons betaalt.

Bijzondere situaties

In een aantal gevallen wijken de regels voor de aftrek van btw af of hoeft een factuur niet aan alle voorwaarden te voldoen.

Zakelijke kosten

Over een aantal uitgaven mag u de btw niet aftrekken. Vaak zijn deze uitgaven wel aftrekbaar als zakelijke kosten voor de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.