Welke btw is aftrekbaar?

Als u uitgaven doet voor uw onderneming, brengen leveranciers u btw in rekening. Deze btw kunt u aftrekken van de btw die u over uw omzet aan ons betaalt. Dit wordt 'aftrekken als voorbelasting' genoemd.

Wat moet u doen?

In uw administratie houdt u bij hoeveel btw uw leveranciers u in rekening hebben gebracht, en hoeveel btw u hebt berekend aan klanten. Op uw aangifte btw vermeldt u de btw die u moet betalen over uw omzet. Daarvan trekt u de btw af die uw leveranciers u in die periode in rekening hebben gebracht. Het verschil betaalt u aan ons. Meer informatie leest u bij Administratie bijhouden en Btw-aangifte doen en betalen.

Zakendoen met het buitenland

Als u zakendoet met het buitenland, gelden afwijkende regels voor het aftrekken van btw. U verlegt dan meestal de btw, of de btw wordt naar u verlegd. Dit betekent dat niet de leverancier, maar de afnemer btw aan ons betaalt.

Bijzondere situaties

In een aantal gevallen betaalt u geen btw aan leveranciers, maar kunt u toch btw aftrekken. En ook hoeven btw-facturen niet altijd aan alle voorwaarden te voldoen.

Zakelijke kosten

Over een aantal uitgaven mag u de btw niet aftrekken. Vaak zijn deze uitgaven wel aftrekbaar als zakelijke kosten voor de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.