Btw aftrekken als u zakendoet met het buitenland

Doet u zaken met het buitenland? En hebt u te maken met btw voor zakelijke uitgaven? Lees hier hoe u de Nederlandse of buitenlandse btw kunt aftrekken of terugvragen.

Zie ook

Intracommunautaire verwerving of btw verlegd

Hebt u goederen gekocht van een ondernemer uit een ander EU-land, waarbij de goederen naar Nederland zijn vervoerd (een zogenoemde intracommunautaire verwerving)? Of is de btw naar u verlegd? Dan berekent u zelf het btw-bedrag. Dit geeft u aan in uw Nederlandse btw-aangifte. Als u de goederen of de diensten gebruikt voor btw-belaste prestaties, trekt u de btw in dezelfde btw-aangifte af als voorbelasting. U betaalt dan per saldo niets.

Btw betaald in een EU-land

Hebt u in een ander EU-land btw betaald over goederen, diensten of ingevoerde goederen van buiten de EU? Deze btw kunt u niet in uw Nederlandse btw-aangifte aftrekken. U kunt deze btw mogelijk wel aftrekken in uw buitenlandse aangifte of terugvragen uit het EU-land via de Nederlandse belastingdienst.

Btw betaald in een niet-EU-land

Hebt u btw betaald in een niet-EU-land? Vraag dan de buitenlandse belastingdienst of u die btw terug kunt vragen.

Btw betaald in Nederland, voor zaken in het buitenland

Verricht u prestaties die niet in Nederland belast zijn omdat de plaats van de levering van het goed of de dienst in het buitenland is? Als u in Nederland btw hebt betaald over uitgaven voor die prestaties, mag u deze aftrekken in uw Nederlandse aangifte. Hierbij geldt als voorwaarde dat de prestaties belast moeten zijn, als deze in Nederland zouden zijn verricht.

Vrijgestelde omzet

Levert u goederen of diensten die vrijgesteld zijn van btw? Dan is de btw over de uitgaven die u hiervoor hebt gedaan, niet aftrekbaar als voorbelasting.

Let op!

U kunt wel btw aftrekken voor een aantal vrijgestelde financiële diensten die u levert aan afnemers buiten de EU. Meer informatie hierover leest u bij 'Vrijstelling financiële diensten'.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.