Zakendoen met het buitenland

Als u zakendoet met buitenlandse handelspartners speelt vaak de vraag: wie betaalt de btw? Ook krijgt u bij internationale handel te maken met belastingregels in Nederland en in het buitenland. Lees hier alles over de fiscale regels als u zakendoet met het buitenland.

Afstandsverkopen, zoals e-commerce, en diensten voor particulieren in andere EU-landen

Levert u goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen? Dan moet u die btw meestal aangeven in het EU-land waarmee u zakendoet. Levert u diensten aan particulieren in andere EU-landen en moet u in het buitenland de btw betalen? Dan kunt u die btw ook op een vereenvoudigde manier aangeven.

Lees verder over...

Goederen en diensten naar andere EU-landen

Moet u btw in rekening brengen aan uw klant in het buitenland of niet? En in welk land doet u aangifte? Dat hangt ervan af of u goederen of diensten levert. En of uw klant btw-aangifte doet. Ook voor facturen gelden aanvullende eisen als u zakendoet in de EU.

Lees verder over...

Goederen en diensten afnemen uit andere EU-landen

Goederen en diensten die u koopt van een ondernemer uit een ander EU-land, zijn meestal belast in Nederland. De buitenlandse leverancier met wie u zakendoet, verlegt de btw vaak naar u als afnemer. U moet de verschuldigde btw zelf berekenen en opgeven in uw btw-aangifte. Misschien moet u iets anders doen in uw administratie.

Lees verder over...

Zakendoen buiten de EU

Als u zakendoet buiten de EU, hebt u te maken met de btw-regels in Nederland en de regels in het buitenland. In Nederland zijn er regels over welke btw u moet berekenen en welke extra verplichtingen u voor uw administratie hebt. Welke buitenlandse regels er zijn, moet u zelf nagaan. Controleer ook in welk land u btw-aangifte moet doen.

Lees verder over...

Btw-identificatienummers controleren

Voor u is het belangrijk om te weten of uw klant inderdaad ondernemer is. Controleer altijd het btw-identificatienummer van uw klant als u zakendoet met het buitenland.

Lees verder over...

Btw terugvragen uit andere EU-landen

Hebt u btw betaald in een ander EU-land? En doet u daar in het buitenland geen btw-aangifte? U Als u zakendoet in de EU, kunt u de buitenlandse btw makkelijk terugvragen via de Nederlandse belastingdienst.

Lees verder over...

Zie ook

Let op!

Wees alert op btw-carrouselfraude. Voorkom dat u betrokken raakt bij btw-fraude bij grensoverschrijdende levering van goederen en diensten, zonder dat u dat weet.

Leest hier meer over op 'Btw-carrouselfraude'.

Adressen buitenlandse belastingkantoren

Hebt u specifieke vragen over btw aan een belastingdienst van een ander EU-land? Kijk voor de contactgegevens van deze kantoren op de internetsite van de EU.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.