Btw berekenen als u goederen of diensten afneemt uit andere EU-landen

Koopt u goederen of diensten uit een ander EU-land? Als de goederen in Nederland worden afgeleverd, krijgt u in de meeste gevallen een factuur met 0% btw. In Nederland moet u vervolgens voor deze aankoop btw betalen. We noemen dat een intracommunautaire verwerving. Bij diensten uit andere EU-landen staat op de factuur 'btw verlegd'.

Wat moet u doen?

  • Bepaal eerst onder welk Nederlands btw-tarief de goederen en diensten vallen. U vindt deze bij Tarieven en vrijstellingen.
  • Vermenigvuldig vervolgens de verkoopprijs met het btw-tarief. De uitkomst is de btw die u aangeeft in uw btw-aangifte.

U doet geen btw-aangifte

Doet u geen btw-aangifte omdat u bijvoorbeeld uitsluitend vrijgestelde prestaties verricht of omdat u een rechtspersoon bent en geen ondernemer?

Op de pagina U koopt goederen uit EU-landen, maar doet geen btw-aangifte: drempelbedrag leest u wat u dan moet doen.

Vreemde valuta omrekenen

Krijgt u een factuur in een vreemde valuta? Bij uw btw-aangifte moet u het bedrag dan omrekenen naar euro's. Hoe u vreemde valuta omrekent, leest u bij Aangifte doen van goederen en diensten uit andere EU-landen.

Andere regels bij uitzonderingen

Bij sommige goederen en diensten die u afneemt, zijn de regels anders. U leest wat u moet doen bij Aankoop van specifieke goederen en in bijzondere situaties en Diensten uit andere EU-landen: uitzonderingen.

Gebruik het hulpmiddel

Wilt u weten of u over bepaalde goederen of diensten btw moet aangeven? Gebruik dan voor goederen het hulpmiddel Intracommunautaire verwervingen en voor diensten het hulpmiddel Ik lever diensten in en uit het buitenland - hoe zit het met de btw?

Zie ook:

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.