Btw berekenen over diensten

Als u diensten verleent, berekent u btw over de vergoeding die u daarvoor rekent. U telt de btw dan op bij de prijs die u rekent voor de dienst. Bijvoorbeeld als advocaat, timmerman of makelaar.

Waarover btw berekenen?

U berekent btw over het totaalbedrag dat u in rekening brengt. Het totaalbedrag is inclusief diverse kosten, zoals verzendkosten, reiskosten en telefoonkosten.

Let op!

Werkt u met een kredietbeperkingstoeslag of is er sprake van doorlopende posten? Dan berekent u over die bedragen geen btw.

Reisdiensten

Verkoopt u een reisdienst? Dan is mogelijk de reisbureauregeling van toepassing. U bent dan btw verschuldigd over de winstmarge. Meer informatie leest u bij de Reisbureauregeling.

Welk btw-tarief?

Over de meeste diensten berekent u 21% btw. Meer informatie vindt u bij Tarieven en vrijstellingen.

Passieve diensten

Het kan ook voorkomen dat u btw moet betalen als u iets laat of als u ergens van afziet. Bijvoorbeeld als u een vergoeding krijgt als u afziet van nakoming van een overeenkomst, omdat uw wederpartij graag van die overeenkomst af wil.

Gratis diensten

Verleent u diensten gratis? Bijvoorbeeld aan uzelf, familie of zakelijke relaties? Dan berekent u hierover geen btw, omdat u er ook geen vergoeding voor ontvangt. Meestal moet u hierover wel btw betalen aan ons. Meer hierover leest u bij Btw betalen over gratis diensten.

Fictieve diensten

Gebruikt u investeringsgoederen van het bedrijf ook privé? Bijvoorbeeld een computer die u ook thuis gebruikt? Dan levert u een zogenoemde fictieve dienst. U moet dan over de uitgaven voor deze investeringsgoederen btw betalen. Ga voor meer informatie naar Privégebruik investeringsgoederen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.