Btw-tarief attractieparken, speeltuinen en siertuinen

Verlenen van toegang tot bijvoorbeeld attractieparken, speeltuinen en siertuinen valt onder het 9%-tarief. Onder ‘het verlenen van toegang’ verstaan we het tegen voorafgaande betaling verlenen van het recht om gebruik te kunnen maken van deze voorzieningen in een besloten ruimte of op een besloten terrein. De accommodatie moet minimaal 2 maanden per jaar achter elkaar zijn geopend. Ook moet het recreatieve aspect voorop staan.

Onder het 21%-tarief valt het verlenen van toegang tot onder andere:

  • evenementen die een beperkte periode zijn geopend
  • beurzen
  • modeltuinen bij tuincentra
  • casino’s

Ook de deelname aan een puzzeltocht (via de terbeschikkingstelling van een voertuig) die nagenoeg geheel plaatsvindt buiten een attractiepark valt onder het 21%-tarief. Ook als de start en finish van de puzzeltocht in het attractiepark zijn.

Speeltuinen

Speeltuinen en kinderboerderijen vallen onder het 9%-tarief. Speeltuinverenigingen die geen winst beogen, zijn vrijgesteld van btw.

Arrangementen van recreatieve activiteiten

Biedt u georganiseerde recreatieve activiteiten aan, zoals paintball, lasergame, touwtrekken, een parcours met touwbruggen en netten of soortgelijke activiteiten? Of een arrangement van zulke activiteiten, bijvoorbeeld voor bedrijfsuitjes of vrijgezellenfeestjes? Deze activiteiten vallen onder het 9%-tarief als deze plaatsvinden op een locatie die speciaal en permanent voor vermaak en dagrecreatie is ingericht, of in een sportaccommodatie. Zijn de activiteiten op een andere locatie? Dan vallen deze onder het 21%-tarief.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.