Btw-tarief accommodatie asielzoekers en dak- en thuislozen

Het verhuren van accommodaties door hotels, pensions, kampbestedingsbedrijven en vakantiebestedingsbedrijven voor de opvang van asielzoekers en dak- en thuislozen aan het COA of het ministerie van Justitie en Veiligheid valt onder het 9%-tarief. Ook als deze opvang relatief lang duurt. Onder het 9%-tarief vallen ook:

  • aanbieden van een all-in-pakket
    In zo'n all-in-pakket verzorgt de verhuurder ook maaltijden, bewassing, verstrekt artikelen als zeep, shampoo en tandpasta en geeft enige begeleiding aan de bewoners.
  • gebruik van een deel van de ruimte als kantoorruimte voor medewerkers van de opvang
  • vrijhouden van kamers voor asielzoekers
  • accommodaties die het COA geheel of gedeeltelijk met eigen meubilair inricht, waarbij het verblijf van de asielzoekers naar zijn aard bestemd is voor een korte periode

Vrijgesteld van btw is verhuur van ongemeubileerde onroerende accommodaties die niet worden verhuurd worden door hotels, pensions, kampbestedingsbedrijven of vakantiebestedingsbedrijven, zoals kloosters. Deze accommodaties zijn dan bedoeld voor tijdelijke opvang van asielzoekers, dak- en thuislozen.

De verhuur van roerende zaken voor tijdelijke opvang van asielzoekers valt onder het 21%-tarief, bijvoorbeeld verhuur van stacaravans en containers.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.