Btw-tarief dranken

Alcoholhoudende dranken vallen onder het 21%-tarief. Niet-alcoholhoudende dranken en alcoholarme dranken vallen onder het 9%-tarief.

Alcoholhoudende dranken

Bier (en biermengsels) met meer dan 0,5% alcohol en andere dranken met meer dan 1,2% alcohol vallen onder het 21%-tarief. Dit zijn ook samengestelde alcoholhoudende dranken zoals mixdranken, advocaat, boerenjongens en boerenmeisjes, en kruidenwijn en op likeuren lijkende kruidenextracten.

Niet-alcoholhoudende dranken en alcoholarme dranken

Onder het 9%-tarief vallen:

  • bier (en biermengsels) met 0,5% alcohol of minder
  • andere dranken met 1,2% alcohol of minder
  • eetwaren die alcohol bevatten, zoals bonbons
  • alcoholhoudende essences die bestemd zijn voor de bereiding van eten en drinken die onder het 9%-tarief vallen

Verkopen van dranken in de horeca

Voor het verkopen van alcoholhoudende dranken in de horeca gelden dezelfde tarieven als hierboven. Dit geldt ook als u een all-inprijs rekent voor eten en drinken.

Mixdranken in de horeca

Mixdranken zijn dranken waarbij alcoholhoudende dranken met alcoholvrije dranken gemengd worden. Biedt u de verschillende dranken ook in ongemixte vorm aan en is de verkoopprijs van de mixdrank gelijk aan de som van de prijzen die u voor de afzonderlijke dranken in rekening brengt? Dan mag u ze afrekenen alsof u de samengestelde dranken afzonderlijk verstrekt. U brengt dus 21% btw in rekening voor de alcoholhoudende drank in de mixdrank en 9% btw voor de alcoholvrije drank. Voldoet u niet aan deze voorwaarden? Dan geldt het 21%-tarief voor de gehele mixdrank, tenzij de mixdrank 1,2% of minder alcohol bevat.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.