Diensten aan particulieren binnen de EU
Levert u diensten aan particulieren in andere EU-landen? Soms moet u daarvoor btw betalen in een ander EU-land en het daar geldende btw-tarief toepassen. Snel zien in welk land u btw verschuldigd bent? Gebruik dan ons hulpmiddel: Ik lever diensten in en uit het buitenland - hoe zit het met de btw?
Moet u btw betalen in een ander EU-land? Dan kunt u de btw op een vereenvoudigde manier aangeven. Centraal. Via het éénloketsysteem. Via het éénloketsysteem geeft u ieder kwartaal deze btw aan. Die btw betaalt u in 1 keer. Wij sturen uw melding en betaling naar de belastingdienst van die EU-landen. Dit is de zogenoemde Unieregeling. Over de Unieregeling leest u meer bij Unieregeling: registratie, melding en administratie.
Gebruikt u de Unieregeling voor afstandsverkopen binnen de EU? Dan moet u deze regeling ook gebruiken voor diensten aan particulieren waarvoor u btw moet betalen in een ander EU-land.
Registreren
U moet zich registreren als u voor de btw de Unieregeling van het éénloketsysteem wilt gebruiken. Registreren kan via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Lees meer over de Unieregeling bij: Unieregeling: registratie, melding en administratie.
Digitale diensten
Onder digitale diensten verstaan wij: elektronische diensten, telecommunicatiediensten en radio- en televisieomroepdiensten. Levert u deze diensten aan particulieren? Dan zijn ze belast in het land waar uw klant woont.
Het drempelbedrag van € 10.000 geldt niet voor andere diensten aan particulieren waarvoor u de btw moet betalen in een ander EU-land. Hiervoor berekent u de btw van het EU-land van uw afnemer.
Facturering
Gebruikt u de Unieregeling? Dan gelden de Nederlandse regels voor facturering en niet de regels van het land waar u de dienst levert. Dit betekent dat u voor de btw geen factuur hoeft uit te reiken. Gebruikt u de Unieregeling niet? Dan gelden de regels voor facturering van het land waar u btw moet betalen. En dus niet de Nederlandse regels.