Voorwaarden bij terugvragen van btw

U mag de btw die u hebt betaald over de inkoop van goederen en diensten alleen aftrekken of terugvragen als u voldoet aan de volgende 2 voorwaarden:

  • U gebruikt de goederen en diensten zakelijk en niet privé.
  • U gebruikt de goederen en diensten voor activiteiten die belast zijn met btw.

Verder kunt u alleen een teruggaafverzoek doen als:

  • u geen btw-aangifte in Nederland hoeft te doen
  • Nederlandse btw aan u in rekening is gebracht
  • de btw voor een Nederlandse ondernemer aftrekbaar is als voorbelasting
  • het btw-bedrag dat u terugvraagt minimaal € 50 per kalenderjaar of € 400 per kwartaal is

Let op!

Goederen en diensten waarbij de btw is verlegd naar de klant of waarop het 0%-tarief van toepassing is, gelden ook als belast.

De btw op eten en drinken in horecagelegenheden kunt u nooit aftrekken. De btw op kosten voor logies en dergelijke kunt u wel aftrekken als u die kosten maakt voor belaste prestaties.

Gemengd gebruik

Gebruikt u goederen of diensten ook voor vrijgestelde prestaties? Dan is er sprake van gemengd gebruik. U moet dan de voorbelasting splitsen in een deel dat u wel mag aftrekken en een deel dat u niet mag aftrekken.

Voorbeeld

U hebt in Nederland een bedrijfspand. De helft van het pand verhuurt u met btw aan een winkelier en de andere helft zonder btw aan een verzekeringsagent. Deze levert alleen vrijgestelde diensten. Als u het pand laat schilderen, mag u de btw hierop maar voor de helft in aftrek brengen, omdat het pand voor de helft wordt gebruikt voor vrijgestelde prestaties.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.