Unieregeling: registratie

Dit deel van de website is bedoeld voor ondernemers die buiten de Europese Unie zijn gevestigd. Ondernemer in Nederland? Zie Afstandsverkopen, zoals e-commerce, en diensten voor particulieren in andere EU-landen. Is uw onderneming gevestigd in een ander EU-land dan Nederland? Informeer dan bij de belastingdienst van het vestigingsland.

Wilt u zich bij de Nederlandse belastingdienst registreren voor de Unieregeling? Dat kan alleen als u in Nederland een vaste inrichting hebt of het vervoer van de goederen in Nederland aanvangt. Bijvoorbeeld omdat u in Nederland een opslagplaats hebt. Hoe u zich moet registreren, is afhankelijk van uw situatie.

Let op!

Op 1 juli 2024 sluiten wij ons portaal definitief. Stap nu over naar Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Op Mijn Belastingdienst Zakelijk logt u in met eHerkenning. Vraag uw nieuwe inlogmiddel zo snel mogelijk aan. Zie ook:

Registreren: ik heb al een gebruikersnaam en wachtwoord

Hebt u al een gebruikersnaam en wachtwoord, dan kunt u zich registreren via ons portaal. Lees ook de instructies (in het Engels).

Registreren: ik heb nog geen gebruikersnaam en wachtwoord

Hebt u nog geen gebruikersnaam en wachtwoord, volg dan de stappen hieronder.

 1. Meld uw onderneming aan bij de Belastingdienst met het formulier Aanmelding Onderneming buitenland.
 2. Stuur het formulier op naar het adres dat op het formulier staat.
 3. Wij verwerken uw formulier. Daarna krijgt u van ons 3 Nederlandse brieven met een Engelse toelichting:
  • een brief met uw registratienummer bij de Belastingdienst 
   Let op: dit is niet uw deelnamenummer voor de Unieregeling. Uw deelnamenummer krijgt u pas na aanmelding voor deze regeling.
  • een brief met uw gebruikersnaam
  • een brief met uw wachtwoord
 4. Met uw gebruikersnaam en wachtwoord kunt u zich registreren voor de Unieregeling via ons portaal. Lees ook de instructies (in het Engels). Bij de 1e keer inloggen moet u het wachtwoord aanpassen. Dat wachtwoord moet voldoen aan eisen.

Wilt u een Engelstalige kopie van het registratieformulier dat u indient? Dan kunt u dit downloaden van het overzichtsscherm voordat u het formulier indient. Nadat u het registratieformulier hebt ingediend, kunt u alleen de Nederlandstalige versie downloaden.

Nederlandse fiscale eenheid kan niet deelnemen

Een Nederlandse fiscale eenheid voor de btw kan niet deelnemen aan de Unieregeling van het éénloketsysteem. De in Nederland gevestigde ondernemingen die deel uitmaken van de fiscale eenheid kunnen zich wel aanmelden. Bij de registratie geeft u het btw-identificatienummer van de vaste inrichting door en niet het omzetbelastingnummer van de fiscale eenheid.

Registreren vaste inrichting in Nederland

Wilt u uw Nederlandse vaste inrichting laten registreren voor de Unieregeling? Ga dan naar Mijn Belastingdienst Zakelijk als uw vaste inrichting eHerkenning heeft.

Heeft uw vaste inrichting in Nederland geen eHerkenning? Informeer dan bij de Kamer van Koophandel of de vaste inrichting ingeschreven kan worden in het Handelsregister als btw-ondernemer. Is dit zo, dan kan de vaste inrichting eHerkenning aanvragen. Hiermee kan die zich via Mijn Belastingdienst Zakelijk aanmelden voor de Unieregeling.

Kan de vaste inrichting niet ingeschreven worden in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel, dan meldt die zich als btw-ondernemer met het formulier Aanmelding Onderneming buitenland. Met de gegevens die u krijgt na uw registratie kunt u zich registreren voor de Unieregeling.

Wilt u uw registratie wijzigen of stopzetten?

Voor het wijzigen van uw registratie gebruikt u deze link. Voor het stopzetten gebruikt u deze link.

Wilt u de niet-Unieregeling gaan gebruiken? Dan moet u zich hier apart voor registreren. U kunt dat niet regelen door uw registratie voor de Unieregeling te wijzigen.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.