Verhuur onroerende zaak door buitenlandse ondernemer

Dit deel van de website is bedoeld voor ondernemers die buiten Nederland zijn gevestigd, maar wel goederen of diensten leveren in Nederland. Ondernemer in Nederland? Zie Btw.

De verhuur van onroerende zaken door een buitenlandse verhuurder is meestal vrijgesteld van btw, behalve de verhuur van:

  • permanent geïnstalleerde werktuigen en machines
  • hotels-, pensions-, campings en vakantiebestedingsbedrijven
  • parkeerruimte voor voertuigen en lig- en bergplaatsen voor vaartuigen
  • onroerende zaken waarbij verhuurder en de huurder ervoor kiezen de vrijstelling niet toe te passen: de optie voor belaste verhuur

Verhuurt u een onroerende zaak aan een ondernemer die in Nederland is gevestigd? Dan betaalt de Nederlandse ondernemer de btw over de huurprijs.

Verhuurt u een vakantiewoning? Hiervoor gelden andere regels. Kijk voor meer informatie bij Verhuur van een vakantiewoning.

Optie voor belaste verhuur

De optie voor belaste verhuur betekent dat de buitenlandse verhuurder en de huurder ervoor kiezen om de btw-vrijstelling op verhuur niet toe te passen. De btw wordt dan verlegd. Het gevolg hiervan is dat de verhuurder de btw op de aankoop van de onroerende zaak en op de onderhoudskosten kan aftrekken. De optie voor belaste verhuur is alleen mogelijk als de huurder de btw over de huur voor ten minste 90% kan aftrekken.

Is de huurder een werkgeversorganisatie, makelaar in onroerende zaken, reisbureau, arbodienst, postvervoersbedrijf of openbare radio- en televisieorganisatie? Dan is belaste verhuur mogelijk als hij het pand voor minstens 70% gebruikt voor belaste omzet.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.