Schrijf uw onderneming in

In de meeste gevallen schrijft u uw bedrijf in bij de Kamer van Koophandel (KVK) en hoeft u zich bij ons niet apart te registreren. In sommige gevallen meldt u zich alleen aan bij de Belastingdienst. Ook wijzigingen moet u doorgeven.

Inschrijven in het Handelsregister van de KVK

Begint u een bedrijf? Schrijf dan uw onderneming in bij de KVK. U hoeft uw onderneming dus niet apart bij ons aan te melden. Op de website van de KVK leest u welke stappen u doorloopt.

De KVK geeft uw gegevens aan ons door. U krijgt van ons bericht over de registratie van uw onderneming in onze administratie. Ook sturen wij u dan uw omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer.

Registreren bij de Belastingdienst

Soms kunt u uw onderneming niet inschrijven bij de KVK. Dat geldt voor:

  • stille maatschappen zonder onderneming
  • informele verenigingen
  • eenmanszaken met activiteiten die volgens het Handelsregister niet gelden als onderneming
  • buitenlandse rechtsvormen zonder vestiging in Nederland
  • open fondsen voor gemene rekening

In die gevallen moet u zich zelf bij ons aanmelden. Gebruik daarvoor het formulier 'Opgaaf Startende onderneming'.

Eigenaren van zonnepanelen: zelf aanmelden bij de Belastingdienst

Als u zonnepanelen hebt en u stroom levert aan uw energieleverancier, bent u ondernemer voor de btw. Wilt u de btw terugkrijgen die aan u in rekening is gebracht voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen? Dan meldt u zich bij ons aan als ondernemer. Gebruik daarvoor het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders'.

Geef veranderingen door aan de KVK of de Belastingdienst

Wijzigingen in uw onderneming kunnen gevolgen hebben voor uw belastingen. Sommige veranderingen meldt u aan de KVK. Zij geven het weer door aan ons. Andere past u alleen bij ons aan. Lees meer over hoe u wijzigingen doorgeeft en welke gevolgen er zijn voor uw belastingen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.