Ontvanger beleggingsdividend in het buitenland: vrijstelling dividendbelasting

Bent u geen inwoner van Nederland of is uw organisatie gevestigd buiten Nederland en ontvangt u of uw organisatie beleggingsdividend van een vennootschap die is gevestigd in Nederland? Dan is het dividend mogelijk vrijgesteld van dividendbelasting. Of er een vrijstelling is en hoe u deze vrijstelling kunt aanvragen, hangt af van het land waarin u als ontvanger woont of waarin uw organisatie als ontvanger is gevestigd.

Ontvanger in een verdragsland

Woont u of is uw organisatie gevestigd in een ander land dan de VS, Barbados, Ghana, Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Ierland, Israël, Japan, Maleisië, Malta, Singapore of Thailand? En ontvangt u of uw organisatie beleggingsdividend van een vennootschap die is gevestigd in Nederland? Dan heeft u of uw organisatie recht op (gedeeltelijke) vrijstelling van dividendbelasting als dit is afgesproken in het belastingverdrag tussen dat land en Nederland.

De (gedeeltelijke) vrijstelling vraagt u aan met het formulier (Gedeeltelijke) vrijstelling dividendbelasting (universeel).

Ontvanger in de VS

Is uw organisatie gevestigd in de VS en verstrekt de organisatie pensioenuitkeringen of andere werknemersvoordelen? En ontvangt ze beleggingsdividend van een vennootschap die is gevestigd in Nederland? Dan kan uw organisatie recht hebben op vrijstelling van de dividendbelasting volgens het belastingverdrag tussen Nederland en de VS.

De (gedeeltelijke) vrijstelling vraagt u aan met het formulier Verzoek om algehele vrijstelling van dividendbelasting voor pensioenfondsen (USA).

Om vrijstelling te mogen aanvragen moet uw organisatie een woonplaatsverklaring van de VS hebben. Hiervoor gebruikt u het formulier Form 6166 - Certification of U.S. Tax Residency.

Ontvanger in een 'remittance-baseland'

Woont u in een remittance-baseland? En ontvangt u beleggingsdividend van een in Nederland gevestigde vennootschap? Dan hebt u geen recht op vrijstelling van dividendbelasting. U kunt de ingehouden dividendbelasting mogelijk wel terugvragen. Hetzelfde geldt als uw organisatie de ontvanger van het beleggingsdividend is.

Remittance-baselanden zijn: Barbados, Ghana, Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Ierland, Israël, Japan, Maleisië, Malta, Singapore en Thailand.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.