Uw activiteiten op internet: hebt u een onderneming?

Hebt u een internetsite waarmee u regelmatig zakelijk op internet adverteert? Of verdient u geld met uw internetsite, zoals met het online verkopen van goederen of diensten, of met activiteiten als affiliate?

Als het antwoord op deze vragen 'ja' is, bent u waarschijnlijk ondernemer. Maar of dat ook echt zo is, hangt af van verschillende factoren. Zo zijn er verschillen tussen ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en ondernemer zijn voor de btw.

Wanneer bent u géén ondernemer?

Biedt u goederen of diensten gratis aan? Of alleen in de hobby- of familiesfeer? Dan bent u voor ons geen ondernemer. U hoeft dus geen btw te betalen en u hoeft ook niets te vermelden in uw aangifte inkomstenbelasting.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Verkoopt u online goederen of diensten? En kunt u hieruit winst verwachten? Dan is er sprake van inkomsten en bent u mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Meldt u zich aan als ondernemer? Dan beoordelen wij aan de hand van uw omstandigheden of u aan de eisen voor ondernemerschap voldoet. Maar vaak kunnen wij pas na afloop van het jaar beoordelen of u daadwerkelijk ondernemer was voor de inkomstenbelasting.

Geen ondernemer, wel inkomsten

Hebt u inkomsten uit uw internetactiviteiten? En bent u niet in loondienst, maar beschouwen wij u ook niet als ondernemer? Voor de inkomstenbelasting hebt u dan 'inkomsten uit overig werk'. Uw winst wordt op dezelfde manier berekend als bij ondernemers. Maar u hebt geen recht op bepaalde regelingen voor ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek of de investeringsaftrek.

Ondernemer voor de btw

Als u geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kunt u toch ondernemer zijn voor de btw. Dat is het geval als u zelfstandig werkzaamheden uitvoert en daar inkomsten uit hebt. Om te beoordelen of u ondernemer bent voor de btw, letten wij op een aantal zaken. Lees hier meer over bij Ondernemer.

Meer informatie over het starten van een onderneming vindt u bij:

Twijfelt u of u ondernemer bent? Bel de BelastingTelefoon.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.