Waarom heb ik een naheffingsaanslag bpm gekregen?

Er zijn verschillende redenen waarom u een naheffingsaanslag kunt krijgen. Klik op uw situatie voor meer uitleg.

 • U hebt geen aangifte bpm gedaan, of te laat of onjuist aangifte bpm gedaan

  Hebt u geen aangifte bpm gedaan? Of hebt u te laat of onjuist aangifte bpm gedaan? Dan betaalt u het verschil tussen de bpm die u hebt aangegeven en de bpm die u had moeten aangeven. U kunt ook een boete krijgen.

 • U hebt de bpm niet betaald, niet volledig betaald of u hebt ten onrechte bpm teruggekregen

  U betaalt dan het verschil tussen de bpm die u hebt betaald en de bpm die u had moeten betalen of de bpm die u te veel hebt teruggekregen. U kunt ook een boete krijgen.

 • Uw bestelauto voldoet niet of niet meer aan de eisen

  Hebt u uw bestelauto aangepast en voldoet deze daardoor niet of niet meer aan de eisen? Dan valt uw bestelauto in de categorie personenauto's en moet u bpm betalen.

  Hebt u geen bpm betaald? Of ten onrechte vrijstelling van bpm gekregen? Dan kunt u een naheffingsaanslag en een boete krijgen.

  Lees aan welke eisen een bestelauto voor de bpm moet voldoen.

 • Uw motorrijtuig is binnen 3 jaar na registratie aangepast en heeft nu een hogere CO2-uitstoot

  Past u uw motorrijtuig binnen 3 jaar na registratie aan? En is de CO2-uitstoot daardoor hoger dan op het moment van registratie? Dan moet u bpm betalen over het verschil. Doet u dat niet? Dan kunt u een naheffingsaanslag krijgen over het verschil tussen de bpm voor de hogere CO2-uitstoot en de bpm op het moment van inschrijving. U kunt ook een boete krijgen.

 • U gebruikt een motorrijtuig met een buitenlands kenteken

  Woont u in Nederland en gebruikt u hier een motorrijtuig met een buitenlands kenteken op de openbare weg? Dan moet u bpm betalen. Als u geen bpm hebt betaald, kunt u een naheffingsaanslag en eventueel een boete krijgen.

  U betaalt voor uw motorrijtuig met een buitenlands kenteken geen bpm als u in aanmerking komt voor een vrijstelling, zoals de:

Tot wanneer kan ik een naheffingsaanslag krijgen?

Wij kunnen tot 5 jaar na uw bpm-aangifte een naheffingsaanslag opleggen. Maar meestal gebeurt dit binnen 6 maanden na de inschrijving van het motorrijtuig.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.