Brexit: wat heb ik nodig als ik zaken doe met het VK?

Dit stappenplan helpt u met uw voorbereiding om zaken te kunnen doen met het Verenigd Koninkrijk (VK) na Brexit. Zo leest u wat u moet regelen om aangifte van uw goederen te kunnen doen bij de Douane en welke vergunningen u nodig hebt.

 1. Zorg dat u een EORI-nummer hebt

  U hebt dit nummer nodig als u douaneaangifte doet of laat doen, of een vergunning bij ons aanvraagt. Het hangt af van uw situatie of u dat nummer zelf kunt samenstellen of dat u het moet aanvragen.

 2. Zorg dat u aangifte kunt doen bij de Douane

  U kunt op 4 manieren uw aangifte regelen:

  • U laat uw aangifte doen door een douane-expediteur. Dit kunt u binnen een paar weken regelen. U hebt dan geen extra ICT-kennis nodig in uw organisatie. U vindt douane-expediteurs bijvoorbeeld op internet.
  • U gebruikt een zogenoemde douaneaangifte-HUB van een softwareleverancier. Dit kunt u in enkele maanden regelen. U hebt dan wat ICT-kennis nodig in uw organisatie.
  • U gebruikt een aangiftepakket van een softwareleverancier. Dit regelt u in enkele maanden. U hebt dan ICT-kennis nodig in uw organisatie.
  • U bouwt zelf douane-aangiftesoftware. Dit ontwikkelproces duurt meer dan een jaar. Hiervoor hebt u véél ICT-kennis nodig in uw organisatie.
 3. Zorg dat u een 'Registratie elektronisch berichtenverkeer' hebt

  Met deze registratie mag u digitaal aangifte doen voor verschillende douaneregelingen. Ook mag u digitaal berichten uitwisselen, bijvoorbeeld via het aangiftesysteem AGS.

 4. Kijk of u vergunningen nodig hebt

  In ons overzicht douanevergunningen ziet u waarvoor u een vergunning nodig hebt en hoe u deze aanvraagt.

  Met een douanevergunning krijgt u bepaalde faciliteiten. Maar daar zitten wel voorwaarden aan vast. Zo stellen we eisen aan uw administratieve organisatie en interne beheersing. Ook moet u soms zekerheid stellen. Zorg dat u weet wat u nodig hebt om een vergunning aan te vragen. Een externe adviseur of douane-expediteur kan u daarbij helpen.

  Vraagt u zelf voor het eerst een vergunning aan? Voor meer informatie belt u met de DouaneTelefoon.

  Grensoverschrijdende douanevergunning

  Hebt u een grensoverschrijdende douanevergunning? Na Brexit is deze vergunning niet meer geldig in het VK. U moet zelf afspraken maken met de Britse douane of uw Britse handelspartners over wat er moet gebeuren met goederen die zich in het VK bevinden onder dekking van uw oude vergunning.

 5. Houd rekening met extra formaliteiten

  Naast de douaneregels in dit stappenplan, kunt u ook te maken krijgen met andere formaliteiten. Zoals keuringen voor dierlijke producten of extra regels voor de uitvoer van afvalstoffen.

 6. Registreer u als Geregistreerde exporteur (REX)

  Als u goederen exporteert naar het VK, en deze goederen zijn van preferentiële EU-oorsprong, dan moet u dit aantonen met een attest van oorsprong. Voor zendingen met meer dan € 6.000 aan oorsprongsgoederen geldt dat de exporteur eerst geregistreerd moet zijn als REX (Geregistreerde exporteur).

  U vraagt een REX-registratie aan met het formulier 'Aanvraag geregistreerde exporteur'.

  Hebt u al toegang tot het online EU Customs Trader Portal? Dan kunt u ook digitaal een REX-registratie aanvragen.

Neem ruim de tijd voor uw voorbereidingen

Zoals u in het stappenplan op deze pagina kunt lezen, kost het tijd om uw douanezaken goed te regelen. Houdt rekening met 2 maanden tot ruim 1 jaar.

Hoe snel u klaar bent voor de handel met het VK hangt onder andere af van hoe u aangifte doet. Als u zelf aangifte doet, is de voorbereidingstijd het langst. Als u te lang wacht met uw voorbereidingen kunnen deze tijden nog oplopen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.