Kan ik uitstel krijgen voor de aangifte erfbelasting?

Ja, als u een brief hebt gekregen waarin staat dat u aangifte erfbelasting moet doen. Vraag uitstel aan vóór de inleverdatum die op de brief staat.

U kunt 5 maanden uitstel krijgen

Vraagt u 5 maanden uitstel aan vóór de inleverdatum op de aangiftebrief? Dan krijgt u altijd 5 maanden uitstel. Het uitstel geldt voor alle erfgenamen, als zij samen aangifte doen.

Vraag apart uitstel aan als u apart aangifte doet

Doet u apart van andere erfgenamen aangifte erfbelasting? Dan moet u ook apart uitstel aanvragen. Dat kan alleen als u een brief van ons hebt gekregen waarin staat dat u aangifte erfbelasting moet doen. Hebt u deze brief nog niet gekregen? Neem dan contact op met de BelastingTelefoon voor nabestaanden via 0800 - 235 83 54. Zij zorgen dan dat u deze brief alsnog krijgt.

Bij uitstel moet u misschien belastingrente betalen

Ook als u uitstel krijgt, moet u vanaf 8 maanden na de overlijdensdatum belastingrente betalen.

U kunt belastingrente beperken of voorkomen door een voorlopige aanslag aan te vragen. Dan betaalt u mogelijk alleen belastingrente als het bedrag van de definitieve aanslag erfbelasting hoger is dan het bedrag op de voorlopige aanslag. Dit verzoek moet dan wel binnen 8 maanden na de overlijdensdatum bij ons binnen zijn. Wilt u geen belastingrente betalen? Zorg er dan voor dat uw aangifte op tijd, volledig en juist bij ons binnen is.

Hebt u al een voorlopige aanslag erfbelasting aangevraagd?

En wilt u ook uitstel aanvragen? Dan moet u voor alle erfgenamen apart het uitstelformulier invullen. Doet u dat niet, of vergeet u voor 1 van de erfgenamen uitstel aan te vragen? Dan kan de erfgenaam zonder uitstel een boete krijgen.

Uitstel aanvragen is eenvoudig

Wilt u uitstel voor de aangifte erfbelasting 2023 of 2024? Dan kunt u op Mijn Belastingdienst 1 keer 5 maanden uitstel aanvragen.

Inloggen op Mijn Belastingdienst

U kunt ook uitstel aanvragen met het formulier Aanvraag uitstel aangifte erfbelasting (pdf).

Wilt u voor de 2e keer uitstel aanvragen, langer uitstel dan 5 maanden of vraagt u uitstel voor een aangifte erfbelasting voor 2022 of eerder? Gebruik dan altijd dit formulier.

U krijgt een brief van ons

Als u vóór de inleverdatum op de aangiftebrief uitstel aanvraagt, krijgt u altijd 5 maanden uitstel. U krijgt hierover een brief van ons, meestal binnen 3 weken nadat u uitstel hebt aangevraagd.

Vraagt u meer dan 5 maanden uitstel aan, maar wijzen wij uw verzoek daarvoor af? Dan krijgt u wel uitstel, maar maximaal 5 maanden vanaf de inleverdatum die op de aangiftebrief erfbelasting staat.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.