Wat gebeurt er als ik geen aangifte erfbelasting doe? Of te laat, of onvolledig?

Dat hangt af van uw situatie.

Hebt u of een andere erfgenaam van ons een aangiftebrief gekregen?

Dan moet u aangifte doen. Doe dit vóór de datum die in de aangiftebrief staat. De aangifte moet uiterlijk 8 maanden na de overlijdensdatum bij ons binnen zijn.

Soms hebt u langer de tijd. Als u uitstel hebt gekregen of er sprake is van een bijzondere situatie is de aangiftetermijn langer.

Hebt u een brief gekregen waarin staat dat uzelf moet controleren of u aangifte moet doen? Controleer dan zelf of u meer hebt geërfd dan de vrijstelling. Want als dat zo is, moet u aangifte erfbelasting doen. Met het hulpmiddel Erfbelasting berekenen kunt u controleren of dat zo is.

Let op!
Als u meer hebt geërfd dan het vrijstelde bedrag moet u altijd aangifte doen. Ook al hebt u geen aangiftebrief gekregen. De aangifte moet uiterlijk 8 maanden na de overlijdensdatum bij ons binnen zijn.

Bent u vergeten aangifte erfbelasting te doen?

Dan krijgt u een herinnering. Daarin vragen wij u om alsnog aangifte te doen. Uw aangifte moet binnen zijn op de datum die op de herinneringsbrief staat.

Doet u na de herinnering nog steeds geen aangifte?

Dan krijgt u een aanmaning.

Komt uw aangifte ná deze termijn bij ons binnen?

Als u na die aanmaning weer geen aangifte doet of te laat, moet u een boete betalen.

Doet u opzettelijk geen aangifte?

Wij kunnen u een vergrijpboete opleggen als u opzettelijk geen aangifte doet, nadat u daarvoor bent uitgenodigd.

Doet u opzettelijk een onjuiste of onvolledige aangifte?

Ook dan kunt u een vergrijpboete krijgen. Wij kunnen u ook een vergrijpboete opleggen bij een navorderingsaanslag. Lees meer hierover bij Boete.

Let op!
Houd er rekening mee dat wij belastingrente berekenen als de aangifte later binnen is dan 8 maanden na de overlijdensdatum. Wij berekenen ook belastingrente als wij moeten afwijken van uw aangifte.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.