Ik heb crypto's - moet ik daarover aangifte doen?

Crypto's horen bij je bezittingen in box 3. Je betaalt er niet altijd belasting over en je hoeft er ook niet altijd aangifte over te doen. Lees hoe het precies zit of bekijk de video hieronder.

Wanneer betaal ik belasting over box 3?

Box 3 is een verzamelnaam voor alles wat je kunt rekenen tot je vermogen. Denk aan bank- en spaartegoeden en schulden. Ook crypto's vallen daaronder. We kijken hoe groot je totale vermogen in box 3 is. Over een deel daarvan hoef je geen belasting te betalen. Dit is het heffingsvrij vermogen. Het heffingsvrij vermogen is in 2024 en 2023 € 57.000 (als je een fiscale partner hebt: € 114.000).

Als je alles in box 3 bij elkaar optelt en boven het heffingsvrij vermogen uitkomt, dan moet je dit opgeven in je aangifte inkomstenbelasting. Wij berekenen de belasting over je inkomsten in box 3.

Geef crypto's op bij overige bezittingen

Crypto's of bitcoins vallen onder 'overige bezittingen'. Als je aangifte doet, dan staan die onder aan het overzicht van 'Bankrekeningen en andere bezittingen'.

  • Vink het vakje aan bij 'overige bezittingen'.
  • Klik op 'Ja' als de waarde van al je overige bezittingen hoger is dan het gevraagde bedrag: € 33.748. Als je op 'Akkoord' klikt, komt er automatisch een overzicht in beeld waarin we vragen naar je bank- en spaarrekeningen.
  • Als je dat hebt ingevuld en op 'Akkoord' hebt geklikt, dan vragen we ook naar je overige bezittingen, waaronder virtuele betaalmiddelen zoals bitcoins. Geef daar de waarde van je crypto's op.

Bereken de waarde op de peildatum

Geef de waarde van je crypto's aan zoals die was op 1 januari 0.00 uur van het jaar waarvoor je aangifte doet. Dat noemen we de peildatum. Ga uit van de koers op die datum van het gebruikte omwisselplatform en bereken zo de totale waarde van je crypto's.

Mag ik mijn schulden aftrekken van mijn crypto-bezit?

Ja. Denk bijvoorbeeld aan je studieschuld of je creditcard. We gaan daarbij uit van de waarde van je bezittingen én je schulden op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet.

Aangifte doen

Als je crypto's hebt, hoef je niet altijd verplicht aangifte te doen. Als je een brief hebt ontvangen waarin we je vragen aangifte te doen, dan ben je daartoe verplicht. Als je de brief niet hebt gehad, dan kan het zijn dat je toch aangifte moet doen. Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Hoe dat precies zit lees je op Moet ik aangifte inkomstenbelasting doen?

Minderjarig?

Ben je minderjarig? Dan wordt jouw vermogen opgeteld bij dat van je ouders. Je ouders moeten jouw crypto's aangeven bij hun bezittingen in box 3.

Lees alles over crypto's en bitcoins.

Explainer: Hoe zit het met cryptobezit en belastingen

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.