Aangifte loonheffingen (loonaangifte) - hoe doe ik dat?

De aangifte loonheffingen (loonaangifte) doet u digitaal.

Niet meer dan 10 werknemers? Dan kunt u aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk

Dat gaat zo:

 • 1.  Inloggen

  Klik op 'Inloggen voor ondernemers'. En kies daarna voor 'Naar mijn Belastingdienst Zakelijk'.

  Inloggen met DigiD
  Inloggen doet u met DigiD als u een eenmanszaak hebt.

  Inloggen met eHerkenning
  Hebt u geen eenmanszaak, dan logt u in met eHerkenning. Hoe dat werkt, leest u bij: Zo werkt eHerkenning.

  Om gebruik te kunnen maken van eHerkenning moet u wel ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (KVK). Voor rechtspersonen in Nederland is inschrijving verplicht. Staat u niet ingeschreven? Kijk op de site van de KVK, bij Inschrijven bij KVK, of inschrijven voor u mogelijk is.

  Inschrijven van een buitenlandse onderneming is mogelijk als u economisch actief bent in Nederland en/of een vestiging in Nederland heeft. Meer informatie over het inschrijven van buitenlandse rechtsvormen vindt u op de KVK-site bij Inschrijven buitenlandse bedrijven.
       
  Kerkgenootschappen schrijven zich volgens een aparte procedure in bij KVK. Daarna kunnen zij contact opnemen met 1 van de leveranciers van eHerkenning om het inlogmiddel aan te vragen.

  Kunt u (of wilt u) zich niet inschrijven bij de KVK om eHerkenning aan te vragen?
  Dan kunt u ervoor kiezen om uw aangifte te doen met andere software. Of u laat uw loonaangifte doen door een intermediair.         

  Heeft de intermediair die uw belastingzaken regelt eHerkenning? Dan kunt u hem toestemming geven om zaken voor u te regelen met eHerkenning. Hij weet hoe u dat doet.      

  U kunt uw aangifte ook doen op het oude portaal voor ondernemers: klik op 'Inloggen voor ondernemers' en kies daarna 'Naar het oude portaal voor ondernemers'. U logt in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Loonaangiften over 2020 kunt u alleen nog in Mijn Belastingdienst Zakelijk doen.

  Inloggen voor ondernemers

 • 2.  Aangifte invullen

  Ga in Mijn Belastingdienst Zakelijk naar 'Loonheffingen' en start de loonaangifte van het tijdvak dat u wilt invullen. Downloaden is niet nodig. U beantwoordt alle vragen.

  De gegevens van het oude portaal voor ondernemers zijn helaas niet beschikbaar in Mijn Belastingdienst Zakelijk. U moet dus de meeste gegevens opnieuw invoeren als u de 1e keer aangifte doet in mijn Belastingdienst Zakelijk. Bij uw volgende aangifte worden alle gegevens van de laatst ingestuurde aangifte wel automatisch vooringevuld.

  Doet u uw loonaangifte in het oude portaal voor ondernemers? Dan downloadt u de aangifte. Vervolgens beantwoordt u alle vragen voor het tijdvak waarover u aangifte wilt doen.

 • 3.  Aangifte versturen

  Alles ingevuld? Verstuur dan uw aangifte.

  U ziet dan meestal direct of wij uw aangifte ontvangen hebben. In Mijn Belastingdienst Zakelijk onder 'Ingestuurde aangiften'. In het oude portaal onder 'Ontvangen door de Belastingdienst op'. Het kan ook een paar minuten duren.

Meer dan 10 werknemers? Gebruik dan andere aangifte- of administratiesoftware

Die software moet geschikt zijn voor Digipoort.

Daarnaast hebt u ook een PKIoverheid services servercertificaat nodig. En als u berichten verstuurt die groter zijn dan 80 MB: een FTP-account bij Logius.

Meer over dit certificaat en account leest u in paragraaf 11.2.1 van het 'Handboek Loonheffingen' bij: U doet aangifte met andere aangifte- of administratiesoftware.

Of laat de aangifte doen door een intermediair

Maak wel goede afspraken. Want u blijft altijd zelf verantwoordelijk voor de aangifte.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.