Ik heb thuiswonende kinderen met inkomen

Hebt u, uw toeslagpartner of uw medebewoner een (pleeg)kind dat op 1 januari jonger is dan 23 jaar? Dan tellen wij een deel van het inkomen van uw kind niet mee bij het berekenen van uw huurtoeslag. Dit noemen wij een vrijstelling. U hoeft hiervoor niets te doen. Wij houden er automatisch rekening mee.

Vraagt u huurtoeslag aan? Geef dan wel het hele jaarinkomen van uw kind of kinderen door. Studiefinanciering telt niet als inkomen.

Let op!

Woonde uw (studerende) kind een deel van het jaar niet thuis en later weer wel? Ook dan geeft u voor de huurtoeslag het hele jaarinkomen van uw kind aan ons door. Dus ook de periode dat uw kind niet thuis woonde.

Vrijstelling voor thuiswonende kinderen

Hieronder ziet u per jaar welk deel van het inkomen we niet meetellen voor de huurtoeslag. U hebt recht op vrijstelling voor elk jaar waarin uw kind op 1 januari jonger is dan 23 jaar.

Jaar

Vrijstelling per kind

2022 € 5.110

2021

€ 5.044

2020

€ 4.964

2019

€ 4.885

2018

€ 4.827

Gaat uw (studerende) kind het huis uit? En daarna veel meer verdienen? Ook dan geeft u voor de huurtoeslag het hele jaarinkomen van uw kind aan ons door. Dus ook van de periode na vertrek. Moet u daardoor toeslag terugbetalen? Dan kunt u ons vragen om de stijging van het inkomen niet mee te laten tellen. Dat heet de 10%-regeling.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.