Ik heb thuiswonende kinderen met inkomen

Hebt u, uw toeslagpartner of uw medebewoner een kind dat jonger is dan 23 jaar? En onderhoudt u dit kind in belangrijke mate? Dan tellen wij een deel van het inkomen van uw kind niet mee bij het berekenen van uw huurtoeslag. Dit noemen wij een vrijstelling. Deze geldt ook in het jaar waarin uw kind 23 wordt. U hoeft hiervoor niets te doen. Wij houden er automatisch rekening mee.

Hebt u een pleegkind dat jonger is dan 23 jaar? En onderhoudt u dit kind in belangrijke mate? Dan geldt de vrijstelling ook, maar alleen als u geen pleegzorgvergoeding (meer) krijgt.

Hebt u een stiefkind dat jonger is dan 23 jaar? Dan geldt de vrijstelling ook. Maar wij houden hier niet automatisch rekening mee. Geldt deze situatie voor u? Bel de BelastingTelefoon.

Vraagt u huurtoeslag aan? Geef dan wel het hele jaarinkomen van uw kind of kinderen door. Studiefinanciering telt niet als inkomen.

Let op!

Woonde uw (studerende) kind een deel van het jaar niet thuis en later weer wel? Ook dan geeft u voor de huurtoeslag het hele jaarinkomen van uw kind aan ons door. Dus ook de periode dat uw kind niet thuis woonde.

Mijn kind gaat het huis uit

Gaat uw (studerende) kind het huis uit? En daarna veel meer verdienen? Ook dan geeft u voor de huurtoeslag het hele jaarinkomen van uw kind aan ons door. Dus ook van de periode na vertrek. Moet u daardoor toeslag terugbetalen? Dan kunt u ons vragen om de stijging van het inkomen niet mee te laten tellen. Dat heet de 10%-regeling.

Vrijstelling voor thuiswonende kinderen per jaar

Hieronder ziet u per jaar welk deel van het inkomen we niet meetellen voor de huurtoeslag. U hebt recht op vrijstelling voor elk jaar waarin uw kind jonger is dan 23 jaar. Dus ook het jaar waarin uw kind, pleegkind of stiefkind 23 wordt.

Vrijstelling thuiswonende
kinderen tot 23 jaar

Jaar

Vrijstelling per kind

2023

€ 5.432

2022

€ 5.110

2021

€ 5.044

2020

€ 4.964

2019

€ 4.885

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.