Kindgebonden budget als u of uw kind in het buitenland woont en u in Nederland werkt

Woont u of uw kind in het buitenland, maar werkt u in Nederland? Dan kunt u kindgebonden budget krijgen als u of uw kind:

  • in de EU, Noorwegen, Liechtenstein, IJsland of Zwitserland woont
  • op Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba woont
  • in een land woont waarmee Nederland een sociaalzekerheidsverdrag heeft

U moet wel aan de voorwaarden voor kindgebonden budget voldoen.

Woont u of uw kind ergens anders? Kijk dan bij Ik woon in een ander land.

Burgerservicenummer voor uw kind

Wilt u kindgebonden budget aanvragen vanuit het buitenland? Dan hebt u voor uw kind(eren) ook een burgerservicenummer (BSN) nodig. Lees meer bij Burgerservicenummer als u in het buitenland woont.

Buitenlandse gezinsbijslagen tellen mee

Bij de berekening van het kindgebonden budget kijken we naar de gezinsbijslagen die u (en uw partner) in Nederland én in het buitenland krijgt. Krijgt u in beide landen gezinsbijslagen, zoals kinderbijslag, kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag of buitenlandse varianten daarvan? Dan krijgt u in totaal per kind nooit meer dan het hoogste bedrag aan gezinsbijslagen waarop u recht hebt volgens de regels van Nederland of het buitenland. Of de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de gezinsbijslagen volledig uitbetaalt, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. 

Lees meer hierover op svb.nl.

Woonlandfactor telt mee bij de hoogte van kindgebonden budget

Woont uw kind in het buitenland en zijn de gemiddelde kosten voor levensonderhoud daar lager dan in Nederland? Dan krijgt u minder kindgebonden budget dan wanneer uw kind in Nederland woont. De verhouding tussen de kosten in beide landen noemen we de woonlandfactor. De woonlandfactor geldt niet voor:

  • EU-lidstaten
  • IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland
  • Australië, Bosnië-Herzegovina, Canada, Chili, India, Israël, Japan, Kaapverdië, Kosovo, Macedonië, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Quebec, Servië, Suriname, Tunesië, Uruguay, Isle of Man en Kanaaleilanden, Verenigde Staten, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Indonesië

Let op!

Woont uw kind in Marokko? Voor het kindgebonden budget gelden dezelfde afspraken als voor kinderbijslag. 

Kijk voor informatie op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Uitbetaling

Als u in het buitenland woont en in Nederland werkt, berekenen wij hoeveel kindgebonden budget u krijgt. Meestal betalen wij het kindgebonden budget uit, maar in een aantal gevallen betaalt de SVB uit. De SVB houdt dan rekening met de eventuele andere gezinsbijslagen die u krijgt, zoals kinderbijslag. Ook als na afloop van het jaar blijkt dat u te veel of te weinig kindgebonden budget hebt ontvangen, zorgt de SVB ervoor dat dit verrekend wordt. Lees meer hierover op svb.nl/kinderbijslag.

Zie ook

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.