Als je 18 jaar wordt, kun je zorgtoeslag krijgen

Word je dit jaar 18? Omdat je dan je eigen zorgverzekering moet afsluiten, kun je waarschijnlijk zorgtoeslag krijgen.

Zorgtoeslag krijg je vanaf de maand nadat je 18 bent geworden. Dat is dezelfde maand waarin je voor het eerst de premie voor je zorgverzekering moet gaan betalen.

Zorgtoeslag zelf aanvragen

Je moet de zorgtoeslag zelf aanvragen. Sluit wel eerst een zorgverzekering af. Dit kun je al doen voordat je 18 jaar wordt. Daarna kun je je zorgtoeslag aanvragen.

Wil je snel je geld krijgen? Vraag je zorgtoeslag dan aan op uiterlijk de 1e van de maand waarin je 18 wordt. Vraag je de toeslag later aan? De bedragen van de gemiste maanden krijg je dan in 1 keer uitbetaald.

Zorgtoeslag voor 2023 kun je aanvragen tot en met 1 september 2024.

We betalen zorgtoeslag iedere maand uit, rond de 20e. Dat is dan je toeslag voor de volgende maand.

Voorbeeld

Je wordt op 10 oktober van dit jaar 18 jaar. Je hebt dan vanaf november recht op zorgtoeslag. Je vraagt op 1 oktober zorgtoeslag aan. Op 20 oktober krijg je dan de eerste keer zorgtoeslag op je rekening gestort. Dit is het bedrag voor november.

Ik ben jonger dan 18 jaar

Tot 18 jaar ben je gratis verzekerd voor ziektekosten. Je betaalt dus geen premie en krijgt daarom geen zorgtoeslag. Ook als je jonger bent dan 18 jaar en een kind hebt, heb je geen recht op zorgtoeslag. Je bent namelijk allebei gratis verzekerd tegen ziektekosten.

Mijn toeslagpartner is jonger dan 18 jaar

Als je zelf 18 jaar of ouder bent, maar je toeslagpartner is jonger dan 18, kun je zorgtoeslag krijgen. Je krijgt dan de helft van het toeslagbedrag voor iemand met een toeslagpartner ouder dan 18 jaar. Het inkomen van je toeslagpartner telt wel mee voor het bepalen van de hoogte van de zorgtoeslag.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.