Als je 18 jaar wordt, kun je zorgtoeslag krijgen

Word je dit jaar 18? Omdat je dan je eigen zorgverzekering moet afsluiten, kun je waarschijnlijk zorgtoeslag krijgen.

Zorgtoeslag krijg je vanaf de maand nadat je 18 bent geworden. Dat is dezelfde maand waarin je voor het eerst de premie voor je zorgverzekering moet gaan betalen.

Je moet zorgtoeslag zélf op tijd aanvragen

Heb je een zorgverzekering afgesloten? Vraag dan ook meteen zorgtoeslag aan. Doe dat uiterlijk op de 1e van de maand waarin je 18 wordt, zodat je op tijd je geld krijgt.

Vraag je je zorgtoeslag later aan? Ook geen probleem. Je moet alleen langer op je geld wachten. Zorgtoeslag voor 2023 kun je aanvragen tot en met 1 september 2024. Zorgtoeslag voor 2022 kun je nog aanvragen tot en met 1 september 2023. De toeslag van de gemiste maanden krijg je in 1 keer uitbetaald.

We betalen zorgtoeslag iedere maand uit, rond de 20e. Dat is dan je toeslag voor de volgende maand.

Voorbeeld

Je wordt op 10 oktober van dit jaar 18 jaar. Je hebt dan vanaf november recht op zorgtoeslag. Je vraagt op 1 oktober zorgtoeslag aan. Op 20 oktober krijg je dan de eerste keer zorgtoeslag op je rekening gestort. Dit is het bedrag voor november.

Ik ben jonger dan 18 jaar

Tot 18 jaar ben je gratis verzekerd voor ziektekosten. Je betaalt dus geen premie en krijgt daarom geen zorgtoeslag. Ook als je jonger bent dan 18 jaar en een kind hebt, heb je geen recht op zorgtoeslag. Je bent namelijk allebei gratis verzekerd tegen ziektekosten.

Mijn toeslagpartner is jonger dan 18 jaar

Als je zelf 18 jaar of ouder bent, maar je toeslagpartner is jonger dan 18, kun je zorgtoeslag krijgen. Je krijgt dan de helft van het toeslagbedrag voor iemand met een toeslagpartner ouder dan 18 jaar. Het inkomen van je toeslagpartner telt wel mee voor het bepalen van de hoogte van de zorgtoeslag.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.