Wat gebeurt er na 2 jaar?

Op het moment dat u de voormalige eigen woning 2 jaar hebt verlaten, verandert uw situatie. De door u verlaten woning is dan geen eigen woning meer.

De door u verlaten woning is geen eigen woning meer na 2 jaar

Na 2 jaar is de door u verlaten woning voor u geen eigen woning meer. De (hypotheek)rente die u betaalt over uw deel van de eigenwoningschuld, is niet meer aftrekbaar vanaf de dag dat de 2 jaarstermijn voorbij is. Ook geeft u vanaf dat moment geen eigenwoningforfait meer aan. U geeft uw deel van de waarde en de schuld van de woning aan in box 3 (sparen en beleggen). Met de waarde van de woning bedoelen we hier de WOZ-waarde.

Voorbeeld

U hebt samen met uw echtgenoot een eigen woning. U vertrekt op 1 mei 2012 uit deze woning. De woning die u verlaten hebt, is tot 1 mei 2014 voor u een eigen woning. In 2014 geeft u deze woning in box 1 aan als eigen woning voor de periode 1 januari tot 1 mei. U kunt alleen de (hypotheek)rente aftrekken die u betaalt over de periode januari tot en met april. U geeft het eigenwoningforfait op over de periode 1 januari tot en met 30 april. Vanaf 1 mei 2014 horen (uw deel van) de woning en eigenwoningschuld tot uw bezittingen en schulden in  box 3 (sparen en beleggen).

Overwaarde en restschuld

Moet u de woning aangeven in box 3? Op dat moment moet u de eventuele overwaarde uitrekenen en toevoegen aan uw eigenwoningreserve. Daarvoor moet u uw deel van de eigenwoningschuld aftrekken van uw deel van de werkelijke waarde van deze woning.

Hebt u meer schuld dan de woning waard is? Dan ontstaat er een restschuld. Is dit gebeurd na 28 oktober 2012 en vóór 1 januari 2018? Dan valt het bedrag van de restschuld in box 1. De rente die u betaalt over dit deel is 15 jaar aftrekbaar. U moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Overwaarde verlaten woning

Heeft de verlaten woning een overwaarde? Dan beïnvloedt dit de renteaftrek voor een eigen woning die u koopt binnen 3 jaar nadat de verlaten woning geen eigen woning meer is. Dit is een gevolg van de bijleenregeling. Hebt u al een nieuwe woning gekocht? Dan wordt de eigenwoningschuld van die nieuwe eigen woning verminderd met het bedrag van de overwaarde van de verlaten woning. U kunt daardoor minder (hypotheek)rente aftrekken.

(Ex-)echtgenoot woont gratis in de woning

Is de woning na de 2 jaar nog altijd deels uw eigendom? En blijft uw (ex-)echtgenoot gratis in de woning wonen? Dan is dat een vorm van betaalde partneralimentatie. U trekt het bedrag van uw deel van het eigenwoningforfait van de verlaten woning dan af als betaalde partneralimentatie.

(Ex-)echtgenoot betaalt huur voor de woning

Betaalt uw (ex-)echtgenoot huur voor de voormalige eigen woning? Dan hoeft u dat niet apart op te geven als inkomen. U mag het bedrag van uw deel van het eigenwoningforfait in dat geval niet aftrekken als betaalde partneralimentatie.

Blijft u de rente betalen over de schuld van uw (ex-)echtgenoot? En is dit omdat u een onderhoudsverplichting hebt tegenover uw (ex) echtgenoot? Dan blijft die rente aftrekbaar als betaalde partneralimentatie.

Let op!

Krijgt uw (ex-)echtgenoot 2 jaar nadat u de woning hebt verlaten, de hele woning in eigendom? Maar betaalt u toch kosten voor uw (ex-)echtgenoot? Dan kunnen deze aftrekbaar zijn als partneralimentatie.

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.