U bent allebei eigenaar van de eigen woning

Bent u samen eigenaar van de woning die u verlaat? En blijft uw (ex-)echtgenoot in die woning wonen? Dan is de woning niet langer uw ‘hoofdverblijf’. Toch kunt u dan gedurende 2 jaar uw deel van de rente over uw eigenwoningschuld aftrekken. Die moet u dan wel betaald hebben. U moet ook uw deel van het eigenwoningforfait opgeven.

Betaalt u meer rente dan uw deel? Dan kunt u het bedrag dat u meer hebt betaald, aftrekken als partneralimentatie. Hier gelden wel bepaalde voorwaarden voor. Er moet ook sprake zijn van een alimentatieplicht. De alimentatieplicht kan bijvoorbeeld blijken uit een rechterlijke uitspraak, een convenant of een andere (schriftelijke) overeenkomst.

Ook het bedrag van uw deel van het eigenwoningforfait kunt u aftrekken als partneralimentatie.

Let op!

Als u een andere eigen woning koopt, dan moet u ook deze woning opgeven in uw aangifte. Koopt u direct na het verlaten van de woning een andere eigen woning? Dan kunt u gedurende maximaal 2 jaar voor beide woningen de rente aftrekken.

(Ex-)echtgenoten moeten de partneralimentatie en hun eigen deel van het eigenwoningforfait opgeven in hun eigen aangifte. Daarnaast kunnen zij het deel van de rente dat zij al betaald hebben over de eigenwoningschuld, aftrekken.

Kies de situatie die op u van toepassing is:

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.