Waardeontwikkeling woning - bij welk belang ben ik eigenaar?

1 van de voorwaarden voor een eigen woning is dat u als eigenaar en bewoner een belang moet hebben van ten minste 50% bij de waardeontwikkeling van de woning.

De waardeontwikkeling is verschil tussen de waarde in het economisch verkeer op het moment van aankoop van de woning en de waarde in het economisch verkeer op het moment van verkoop van de woning. Dat kan zowel een waardestijging als een waardedaling zijn.

Hebt u op enig moment, bijvoorbeeld door een scheiding, geen belang van ten minste 50% in de waardeontwikkeling? Dan is er vanaf dat moment geen sprake meer van een eigen woning en geldt de eigenwoningregeling niet meer.

De woning heeft meer dan 1 eigenaar

Bent u samen met minimaal 1 ander persoon eigenaar en bewoner van een eigen woning? Dan moet u samen met de andere eigenaar/bewoner of eigenaren/bewoners voldoen aan de 50%-eis. Het maakt niet uit u een gezamenlijke huishouding voert.
Ook moet duidelijk zijn of er sprake is van 1 of meer dan 1 woning. In een gebouw kunnen namelijk meerdere woningen zitten.

Voorbeeld 1

U bent getrouwd en u hebt samen met uw fiscale partner een woning. U bent beiden eigenaar en bewoner van deze woning. De waardeontwikkeling gaat u beiden voor 100% aan. Er is sprake van een eigen woning.

Voorbeeld 2

U bent eigenaar van een groot pand met 2 woningen. In de ene woning woont u zelf. De andere woning verhuurt u aan iemand anders. De waardeontwikkeling van de woning waarin u woont,  gaat u voor 100% aan. Er is voor u sprake van een eigen woning.
De woning die u verhuurt,  moet u opgeven in box 3 (sparen en beleggen).

Voorbeeld 3

U en uw 2 zussen kopen een pand met 3 woningen. Ieder van u gaat in een woning wonen. Voor ieder van u geldt dat de waardeontwikkeling u voor 33,3% aangaat. Dat betekent dat voor geen van u sprake is van een eigen woning.

Voorbeeld 4

U erft samen met uw broer en zus het huis van uw ouders. U gaat in het huis wonen. Uw broer en zus wonen ergens anders. De waardeontwikkeling gaat u voor 33,3% aan. Er is voor u geen sprake van een eigen woning.

Gebruik van de woning van een ander

Is een gedeelte van de woning niet uw eigendom? Maar mag u dat gedeelte wel gebruiken? En betaalt u voor dat gebruik niets of een lage huur (huur die u niet zou betalen als u de woning van een commerciĆ«le partij of de woningbouwvereniging (sociale huur) zou huren)? Dan moet u voor het gedeelte waarvan u geen eigenaar bent een bedrag opgeven in box 3.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.