Betalingsachterstand bij aflossen hypotheek of lening - wat zijn de gevolgen?

Hebt u in of na 2013 een hypotheek of lening afgesloten? Dan bent u verplicht om deze af te lossen. Hebt u in een jaar onvoldoende afgelost? Dan hebt u een betalingsachterstand.

Dit kan gevolgen hebben voor uw recht op renteaftrek

Elke maand betaalt u een bedrag aan (hypotheek)rente en aflossing. Blijkt op 31 december van een jaar dat u te weinig hebt afgelost? Dan moet u deze achterstand het volgende jaar inhalen.

Hebt u te weinig geld om de aflossing te betalen? En kunt u dat aantonen?

Dan mag u een nieuw aflossingsschema afspreken. Volgens dit nieuwe aflossingsschema betaalt u voor de openstaande schuld een vast bedrag aan rente en aflossing. U mag zelf kiezen of u dit vaste bedrag per maand, kwartaal, halfjaar of per jaar betaalt.

Hebt u geen nieuw aflossingsschema afgesproken? En hebt u uw achterstand ook niet tijdig kunnen inhalen?

Dan voldoet u niet meer aan de aflossingseis en mag u de (hypotheek)rente niet meer aftrekken. De schuld voor uw eigen woning gaat dan over naar box 3.

Voldoet u later weer wél aan de aflossingseis?

Dan mag u de (hypotheek)rente weer aftrekken.

Betalingsachterstand door fout

Hebt u een betalingsachterstand door een onbedoelde fout in de betaling of berekening van de aflossing? Als u de fout herstelt vóór het begin van het derde jaar daarna, mag u de betaalde (hypotheek)rente blijven aftrekken.

Voorbeeld

In 2023 hebt u een betalingsachterstand opgelopen door een onbedoelde fout in de betaling of berekening van de aflossing. U zorgt ervoor dat uw aflossing vóór 1 januari 2026 weer op de stand staat van de juiste berekening. Daarmee hebt u uw fout hersteld en uw achterstand ingelopen. U mag de betaalde (hypotheek)rente blijven aftrekken.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.