Reisbureauregeling voor de btw

Bent u ondernemer in de reisbranche? Dan vallen uw diensten mogelijk onder de reisbureauregeling. Deze regeling geldt in alle EU-landen voor leveranciers van reisdiensten. Of de regeling ook voor u geldt, leest u hier.

Wat is de reisbureauregeling?

De reisbureauregeling is een btw-regeling die geldt als u reisdiensten verkoopt. Dit is het geval als u 1 of meer onderdelen van een reis inkoopt bij andere ondernemers, en op eigen naam verkoopt aan reizigers. De reisbureauregeling houdt onder meer in dat u btw betaalt over uw winstmarge op reisdiensten, in plaats van over de totaalprijs van de reisdienst. Daar staat tegenover dat de btw op reisdiensten niet volledig aftrekbaar is.

Wat is een reisbureau?

Met reisbureau bedoelen wij niet alleen ondernemers die als reisbureau bekend zijn. Ook andere ondernemers die reizen of vakanties op eigen naam verkopen, kunnen onder de regeling vallen. Bijvoorbeeld een touroperator of een vereniging die een volledig verzorgde reis (door)verkoopt aan leden.

Bemiddeling bij de verkoop van reizen

Voor veel ondernemers die bekend staan als reisbureau, geldt de reisbureauregeling niet. Dat komt omdat zij alleen bemiddelen bij de verkoop van reizen en tegenover de reiziger niet onder eigen naam handelen. Meer hierover leest u bij Wanneer geldt de reisbureauregeling niet?

Btw berekenen bij reisdiensten

Voor reisdiensten berekent u de btw over de winstmarge. Hoe u dat doet leest u bij Btw over de winstmarge berekenen bij reisdiensten.

Aangifte doen bij reisdiensten

Als u reisdiensten verkoopt, betaalt u btw over uw winstmarge. Wat dat betekent voor uw aangifte leest u bij Aangifte doen bij reisdiensten.

Administratie bij verkoop van reizen

Is de reisbureauregeling op u van toepassing? Dan krijgt u te maken met extra administratieve verplichtingen.

Meer informatie

Meer informatie over de reisbureauregeling leest u in het Besluit Reisbureauregeling. Hierin vindt u ook antwoorden op veelgestelde vragen over de toepassing van de reisbureauregeling.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.