Btw over de winstmarge berekenen bij reisdiensten

Voor reisdiensten berekent u de btw over de winstmarge. U mag hierbij kiezen uit:

  • de winstmarge per tijdvak van btw-aangifte
  • de winstmarge per reis

U bent vrij in uw keuze, maar deze moet wel uit uw administratie blijken. De keuze die u maakt, geldt voor 5 jaar.

Let op!

Verzorgt u een reis gedeeltelijk zelf? Dan moet u voor de berekening van de winstmarge op uw reisdienst de totale prijs van de reis splitsen.

Winstmarge per tijdvak van btw-aangifte

Wilt u de winstmarge berekenen per tijdvak van btw-aangifte? Dat doet u als volgt. U telt al uw verkopen (inclusief btw) van reisdiensten in het tijdvak van aangifte bij elkaar. Daarvan trekt u het totaalbedrag van de goederen en diensten af (inclusief btw) dat u in dat tijdvak bij andere ondernemers hebt ingekocht, en die rechtstreeks ten goede komen aan uw reizigers. De uitkomst is uw tijdvakwinstmarge.

Winstmarge per reis

De winstmarge per reis bepaalt u als volgt. U berekent het deel van de totale reissom (inclusief btw) dat betrekking heeft op de door u geleverde reisdienst. U trekt daarvan de kosten van goederen en diensten af (inclusief btw), die u voor deze reisdienst bij andere ondernemers hebt ingekocht en die rechtstreeks ten goede komen aan uw reiziger. De uitkomst is uw winstmarge op de reis.

Aangifte doen

Nadat u de winstmarge over de door u geleverde reisdiensten hebt berekend, doet u btw-aangifte. Lees hier meer over bij Aangifte doen bij reisdiensten.

Reizen buiten de EU

Verkoopt u reisdiensten (gedeeltelijk) buiten de EU? Dan gelden er andere regels.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.